Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Поета повернули в рідне місто через 2000 років

Волинь-нова

Поета повернули в рідне місто через 2000 років

Римська міська влада скасувала рішення про вигнання Овідія

Римська міська рада відмінила рішення про вигнання давньоримського поета Овідія з італійської столиці, що відбулося більш ніж 2000 років тому. Рух за скасування указу Імператора Августа на 2000-річчя смерті був інспірований партією «Рух п’яти зірок» (M5S), яку заснували популярний комік Беппе Ґрілло і підприємець Джанроберто Касаледжіо. Партія заявила, що хоче «відновити серйозну несправедливість», яка спіткала поета. Про це з посиланням на агенцію ANSA повідомляє портал Читомо.

Публій Овідій Назон (лат. Publius Ovidius Naso) — останній з поетів «золотої доби» римської літератури, твори якого мали суттєвий вплив на пізнішу європейську середньовічну літературу та по наш час.

Дослідники вважають, що Овідій був довіреною особою в любовному зв’язку Юлії, інші — що він був утаємничений в династичні інтриги, з метою позбавити Тиберія, сина імператриці Лівії від попереднього шлюбу, прав спадкоємця 

У грудні 8 року н. е. імператор Октавіан Август несподівано заслав поета у Томи — грецьку колонію біля гирла Дунаю (нині сучасне місто Констанца на території Румунії). Причинами для вигнання були «образа та помилка»: «образою» стала поема «Мистецтво кохання», яка з’явилась вісьмома роками раніше, що сам поет підкреслював неодноразово — вихід поеми випадково збігся зі скандалом, пов’язаним з подружньою невірністю дочки імператора Юлії.

Проте натяк Овідія, в чому полягала «помилка», залишився нерозгаданим. Був якийсь безпосередній привід, щось «ненароком побачене», можливо, якийсь факт, що компрометував Августа або його сім’ю. Дослідники вважають, що Овідій був довіреною особою в любовному зв’язку Юлії, інші — що він був утаємничений в династичні інтриги, з метою позбавити Тиберія, сина імператриці Лівії від попереднього шлюбу, прав спадкоємця.

Telegram Channel