Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Берестечко запрошує до об’єднання

Волинь-нова

Берестечко запрошує до об’єднання

Та довколишні ради до гурту не поспішають, ще думають

Нещодавно у нововідкритому в Берестечку приміщенні Центру національної пам’яті відбулися велелюдні збори, які ініціював виконавчий директор Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко. Для участі у них зголосилися прибути  делегації з Пісківської, Лобачівської, Перемильської, Мервинської, Жабченської, Горішненської сільських рад, очолювані головами цих рад. У складі представників громад були директори шкіл, сільські депутати, підприємці, представники громадськості, інтелігенція. У всіх було чимало запитань із приводу децентралізації. Щоб прояснити незрозуміле, на збори прибули консультант із правових питань Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Валентин Малиновський, його колеги – консультант із бюджетних питань Василь Гром і консультант із економічного розвитку Анатолій Банера. Почути роз’яснення компетентних фахівців,  думки жителів Горохівщини приїхали і виступили голова районної ради Тарас Щерблюк, начальник фінансового відділу райдержадміністрації Валентина Ковальчук, начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктор Білик. 

Люди кажуть, що «левова» частка з бюджету ОТГ надходитиме у її центральну садибу

Розмова була жвавою. Згідно з Перспективним планом формування територіальних громад Волинської області,  Берестечківську ОТГ мають скласти Берестечківська міська, Горішненська, Лобачівська, Мервинська, Перемильська, Жабченська, Смолявська, Пісківська сільські ради, до яких Берестечківський міський голова Валентина Залевська надіслала листи з пропозиціями ще у липні 2015 року. Однак із виступів присутніх випливало, що у цьому об’єднанні не  буде однаково всім комфортно.

-Об’єднання громад – це добровільне рішення. Районна влада не має  повноважень впливати на нього. Розуміємо, що процес є неминучий і радимо долучатися до нього якнайшвидше. Задля цього районна рада виступила ініціатором поїздки сільських, селищних, міських голів у Польщу, де переймали досвід децентралізації. Готові організувати такі виїзди у ті громади, які вже успішно функціонують, об’єднавшись, - резюмував Тарас Щерблюк.

Розуміємо, що процес є неминучий і радимо долучатися до нього якнайшвидше.

В інтерв’ю журналістам Волинського телебачення, яке висвітлювало цю конструктивну розмову, Валентина Залевська чітко акумулювала  міркування громад. Наразі люди кажуть, що «левова» частка з бюджету ОТГ надходитиме у її центральну садибу. До реформи ставляться з пересторогою ще й тому, що поки що не вбачають позитиву у змінах, що прийшли з реформування галузей освіти та медицини. Консультанти аргументовано доводили протилежне. Словом, до світла в тунелі змін ідемо хоч і добровільно, але повільно.

Telegram Channel