Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Натурально-нелегальні», «набірні», «штучні» – які ялинки й за скільки можна купити в Луцьку?

Волинь-нова

«Натурально-нелегальні», «набірні», «штучні» – які ялинки й за скільки можна купити в Луцьку?

«Лісових красунь» з обіцяними «бірками» в нашому місті знайти не вдалося…

В оселях українців вже побував із подарунками Святий Миколай. Завтра, у понеділок – вперше як державне свято-вихідний – ми відзначатимемо «католицьке» Різдво. А там вже й рукою подати до Нового року та звичнішого для абсолютної більшості з нас «православного» Різдва. Уявити цикл різдвяно-новорічних свят майже неможливо без ялиночки. У когось вона вже стоїть у кімнаті. Проте більшість з нас, вочевидь, ще тільки планують придбати і прикрасити «лісову красуню». Де й за скільки це можна зробити в Луцьку?

Походжаючи базаром у пошуках зелених лісових красунь, першим ділом натрапляю на так-звані «набірні» ялиночки.

Походжаючи базаром у пошуках зелених лісових красунь, першим ділом натрапляю на так-звані «набірні» ялиночки. Вони складені із молоденьких гілочок і прикрашені справжніми ялинковими шишками. Розмір: від геть мініатюрних – до мало не метрових. Просто на асфальті їх стоїть з добрих півсотні – вибирай будь-яку!

– Звідкіля Ви привезли цю красу і хто її робив?, – цікавлюся у продавчині ялиночок, пані Марії.

–  Ці ялиночки з Прикарпаття, робили ми їх самі. Коштують від 20-30 – до 50 гривень, – розповідає жінка.

Тим часом лісівники цьогоріч вкотре пообіцяли дати бій всіляким браконьєрам і поставити на ринок достатню кількість «легальних» лісових красунь.

Тим часом лісівники цьогоріч вкотре пообіцяли дати бій всіляким браконьєрам і поставити на ринок достатню кількість «легальних» лісових красунь. Кожна з яких матиме  чіп  з номером і кодом. За яким на спеціальному сайті – ukrforest.com – можна буде з’ясувати не лише «легальність» дерева – а й місце, тобто конкретний ліс, з якого вона завітала на Ваше новорічне свято. Зрештою, щось подібне ми бачили й у попередні роки – щоправда тоді це, здається, називали «чипуванням». Щоправда, добре походивши напередодні містом, ялинок «з чіпами» я так і не побачив. Хоча ялинкові базари вже кілька днів як почали працювати. На одному з них – на «Варшавці» – продавець, скажімо, переконував мене, що сосни, які він пропонує по 100-150 гривень – «легальні».

– А чого ж тоді бірок на них немає?, – запитую в чоловіка.

– Бо вони розкисають! Будете купувати – я вам вчеплю!

Натуральним ялинкам є альтернатива у вигляді штучних. Найдешевша з тих, які вдалося знайти в Луцьку, мала 50 сантиметрів «зросту» і коштувала так-само 50 гривень.

Натуральним ялинкам є альтернатива у вигляді штучних. Найдешевша з тих, які вдалося знайти в Луцьку, мала 50 сантиметрів «зросту» і коштувала так-само 50 гривень. Найдорожча – заввишки «метр вісімдесят» – тягнула майже на тисячу двісті гривень. Музикант Анатолій Анатолійович саме розраховувався за невеличку – десь близько метра – штучну ялинку вартістю 130 гривень.

– Які Ви бачите в ній переваги перед натуральною?, – цікавлюся в чоловіка.

– Вона довговічна! Також не сиплеться. Постоїть зо два тижні – й чекатиме наступного Нового року.

Хоча природоохоронну суть штучних ялинок дехто нині ставить під сумнів. Мовляв, а чи рахував хтось, скільки природних ресурсів йде на виготовлення цього новорічного «псевдо-деревця»? І як воно впливатиме на довкілля після того, як «відслужить» своє? – Може воно й так, кажуть прихильники штучних ялинок – проте ж щороку таке деревце рятуватиме справжню ялинку!

Натомість перекладачка з італійської мови Галина Іванівна часу на подібну дискусію не має – адже до неї вже ось-ось завітають у гості донька разом із зятем-іноземцем. Тож жінка переймається не тільки тим, щоб смачно наготувати на стіл – а й святково прикрасити свій дім.

Я хотіла би вже до католицького Різдва поставити ялинку. Велику, гарну пишну. Неодмінно натуральну – щоб пахла. Бо штучні – то не те. За справжню лісову красуню не пошкодувала б до 500 гривень.

Так біля однієї з квіткарень центрі я уздрів доволі оригінальні «ялиночки». В їх основі, вочевидь, лежав… звичайнісінький березовий віник.

До речі, добре пошукавши, можна знайти й «штучну» ялинку з природних матеріалів. Так біля однієї з квіткарень центрі я уздрів доволі оригінальні «ялиночки». В їх основі, вочевидь, лежав… звичайнісінький березовий віник. Щоправда, трохи видозмінений і закріплений на спеціальний каркас. А ще прикрашений дерев’яними кружальцями та електричною гірляндою. Вигляд ця, здавалося б, нехитра штука мала справді красивий і оригінальний. Хіба трохи спиняла ціна – 950 гривень.

Telegram Channel