Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Франції відбувся український етно фестиваль

Twitter

У Франції відбувся український етно фестиваль

Вперше за підтримки України, у французькому Санлісі організовано український фестиваль «Різдво в королівстві Анни Київської»

Українська культура та традиції, принесені на французьку землю Анною Ярославною більш ніж десять століть тому, і нині живуть та зігрівають серця людей! Про це повідомляє портал Вголос з посиланням на Посла України у Франції Олега Шамшура.

У містечку Санліс, де жила і діяла донька Ярослава Мудрого Анна, королева Франції, традиційно відбувається День відзначення тисячолітніх зв’язків між Україною і Францією 

Під час фестивалю присутні могли ознайомитися з українськими різдвяними культурними та духовними традиціями. Відбувся концерт, вистава святого Миколая для дітей, український Різдвяний ярмарок. Відвідувачі скуштувати традиційні українські страви.

У містечку Санліс, де жила і діяла донька Ярослава Мудрого Анна, королева Франції, традиційно відбувається День відзначення тисячолітніх зв’язків між Україною і Францією. Церкву в містечку Санліс українська греко-католицька єпархія придбала на гроші меценатів, переважно з України. Там організували Культурний Центр Анни Ярославни. Очолює єпархію  владика Борис (Ґудзяк), правлячий архиєрей єпархії святого Володимира у Парижі для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенелюксу.

Довідка: Анна Ярославна, знана також як Анна Київська – донька великого князя Київського Ярослава Мудрого і шведської принцеси Інгегерди, племінниця святих Бориса і Гліба. У 1051 році Анна в Реймсі одружується з французьким королем Генріхом I, і стає королевою Франції. Анна провела велику частину свого життя у Санлісі. У той час Санліс був резиденцією французьких королів. У 1060 році як вияв вдячності за народження сина Філіпа, королева Анна Київська заснувала абатство Святого Венсана y Cанлісi. Абатство збереглося до сьогоднішнього дня, і зараз у ньому розташовується приватний католицький коледж. При вході в Абатство стоїть перший пам’ятник Анні Ярославні, що був встановлений після Французької революції. У 2010 її іменем названо школу в Санлісі. Щороку у травні українська громада Франції разом з представниками французького уряду, України та діаспори святкують дні Анни Ярославни.

Telegram Channel