Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Медики визнали, що чоловіки більш вразливі до грипу, ніж жінки

Волинь-нова

Медики визнали, що чоловіки більш вразливі до грипу, ніж жінки

Поняття «чоловічого грипу» досліджував лікар Кайл Сью, який працює у Меморіальному університеті Ньюфаундленду, що в Канаді

За словами Сью, на пошуки пов’язаних з цим явищем досліджень його надихнули власні спогади про перенесений грип. Провівши відповідну роботу, він підсумував отримані результати у статті, опублікованій у British Medical Journal. Останній, втім, відомий своєю спеціалізацією на жартівливих темах наукових досліджень, передає Scienceukraine.

Головним поясненням надмірної вразливості чоловіків залишалось те, що жінки мають вищі рівні гормону естрадіолу, який має властивість стимулювати імунну систему.

Клінічна статистика зі США, зокрема, вказує на більшу кількість смертей серед чоловіків від пов’язаних з грипом наслідків у різних вікових групах, які спостерігались у період з 2007 по 2013 рік. Дані по сезонах грипу у Гонконзі з 2004 по 2010 рік також вказують, що серед дітей та дорослих чоловіки частіше потрапляли у лікарні через грип у порівнянні з жінками.

Ця проблема ставала об’єктом досліджень і раніше. Головним поясненням надмірної вразливості чоловіків залишалось те, що жінки мають вищі рівні гормону естрадіолу, який має властивість стимулювати імунну систему. У випадку чоловіків, вони мають високий рівень тестостерону, який іноді може пригнічувати імунну систему. При цьому вчені зазначають, що обидва типи гормонів можуть по різному впливати на імунітет в залежності від випадку.

«Існують деякі свідчення на користь того, що чоловіки дають слабшу імунну відповідь на певні віруси у порівнянні з жінками, але як це відбувається та чи спостерігається серед всіх типів вірусів, досі це залишається неясним для мене.» – зазначає Джон Апхем, професор распіраторної медицини в Університеті Квінсленда, Австралія.

У своїй статті Кайл Сью посилається на свідчення того, що жінки краще за чоловіків відповідають на деякі напади грипу. За словами Апхема, гендерна різниця в імунній відповіді також має прямий вплив на вибір вакцини.

Все ж дослідникам бракує розуміння, як еволюційні чинники впливають на різницю в імунній відповіді чоловіків та жінок. Тому результати дослідження йдуть з певним застереженням. Сью зазначає, що подібні дослідження проводяться частіше на мишах, а не людях, мають обмежений набір даних та не враховують поганих звичок, таких як паління чи схильність до відвідування лікаря.

Апхем також вказує на те, що таємницю «чоловічого грипу» може допомогти розкрити детальне дослідження випадків грипу у чоловіків західних та східних країн.

Telegram Channel