Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Волині склалася надзвичайна ситуація біологічного характеру

Волинь-нова

На Волині склалася надзвичайна ситуація біологічного характеру

Короїд знищує волинські сосни. Іржаво-жовті крони рясніють з-поміж зелені хвої. Як зупинити злісного шкідника хвойного лісу ради не знайшли, тож лісівники мусять боротись єдиним ефективним методом – проведенням санітарних рубок

Згідно з повідомленням прес-служби Волинського ОУЛМГ, з початку року на сьогодні проведено суцільних санітарних рубок на площі – понад 95 гектарів, і вибіркових санітарних рубок на 302 гектарах. Уже на перший квартал 2018 року виявлено уражені короїдом ділянки площею понад 249 гектарів. Їх обстежать спеціалісти лісозахисного підприємства і опісля теж будемо відводити під зруб. Хоча взимку активізація жуків призупиняється, вони впадають у стан спокою у вигляді лялечки. Але біда в тому, що не вимерзають, тому що температурний режим нашої зими цьому не сприяє».

Хочеться донести до людей, що зараз виняткова ситуація біологічного характеру, ми мусимо реагувати, щоб врятувати насадження. Це нашестя виявлено не тільки у нас. У Європі введені надзвичайні заходи, щоб лісівники якомога ефективніше і дієвіше вирішували проблему.

Науковці стверджують, що у дерев ослаблений імунітет і вони не можуть боротися зі шкідником. На це впливає і зміна клімату. До сьогодні масове заселення дерев короїдом фіксують на деревах віком 30-40 років. Хоча, кажуть лісівники, що трапляються уже й випадки їхньої атаки і у молодняках. До того ж, пошкоджені шкідником стовбури втрачають цінні властивості деревини. Такий лісоматеріал синіє та стає непридатним до переробки. Тому діяти треба швидко і негайно.

«Масштаби розповсюдження короїдів вражають, – коментує директор ДП «Любомльський лісгосп» Сергій Боярчук. – Тут нема коли сперечатись, чи доказувати. Прикро, що непорозуміння і надалі стаються із місцевими жителями. Хочеться донести до людей, що зараз виняткова ситуація біологічного характеру, ми мусимо реагувати, щоб врятувати насадження. Це нашестя виявлено не тільки у нас. У Європі введені надзвичайні заходи, щоб лісівники якомога ефективніше і дієвіше вирішували проблему. Для працівників лісових господарств це дуже невтішна ситуація. У нашій роботі є головні напрямки – лісовідновлення, тобто власноруч створення нових насаджень на вирубках, лісозаготівля, охорона і захист лісу. Саме боротьба зі шкідником, коли застосовуються санітарні рубки – і є захист лісу від шкідника. Діємо ми законно, на підставі спеціально виписаних перед тим лісорубних квитків».

Telegram Channel