Оригінальні пісні страви на Святвечір
6 січня, вечір перед Різдвом, називається Святвечір. Це день, коли закінчується Різдвяний піст. За вечерею повинна зібратись уся родина, а на столі — стояти якнайбільше пісних страв
За традицією, на Святвечір готують 12 страв, пише «Україна для українців». Це кутя та грибна юшка, пісні вареники, смажена капуста. Але ми пропонуємо урізноманітніти ваш святковий стіл та приготувати оригінальні пісні страви.
Ми пропонуємо урізноманітніти ваш святковий стіл та приготувати оригінальні пісні страви.
КУТЯ З ПШЕНИЦІ
0,5 л пшениці
2 скл. маку
2 скл. волоських горіхів
1 скл. меду
родзинки
Пшеницю замочити на ніч у воді, зранку промити, залити 1л води і варити на малому вогні, поки вода не випарується, а кутя не зм’якне. Якщо вода випаровується надто швидко, то долити кип’яченої гарячої води. Відварену кутю поставити в тепле місце на 2-3 години. Мак ретельно промити, залити 1л води і варити на малому вогні, поки вода не випарується, вистудити і розтерти у макітрі до білого кольору (або змолоти на млинку для маку). Горіхи посікти, родзинки замочити у воді і промити. У посудині ретельно змішати кутю, мак, горіхи, мед, родзинки. Якщо хто любить негусту кутю, додаємо трохи перевареної води або узвару.
КУТЯ З РИСУ
1 скл. рису
2 скл. води
100 г родзинок
100 г кураги
100 г чорносливу
100 г меду
по дрібці солі й кориці
Рис промити кілька разів, залити водою, довести до кипіння і варити на маленькому вогні до готовності, вистудити. Повинен бути дуже розсипчастим. Курагу, чорнослив і родзинки залити кип’ятком (кожен вид сухофруктів окремо) і залишити на 5-7хв, відцідити і вистудити. Курагу і чорнослив порізати соломкою. Змішати сухофрукти, мед і рис. Зверху притрусити дрібкою кориці.
УЗВАР
Сушені груші
яблука
сливи
Родзинки ретельно вимити і покласти в киплячу воду. Варити 15 хвилин, заправити медом або цукром, довести до кипіння і дати настоятися в холодному місці протягом кількох годин. Можна додати трошки лимонного соку.
ВАРЕНИКИ З КАПУСТОЮ І ГРЕЧКОЮ
Півлітра гречки підварити в 1,5 літра підсолоненої гарячої води (але щоб гречка повнітю не була зварена). Коли вода википить, поставити каструльку в духовку, щоб гречка підпеклася до червонуватого кольору. Приблизно таку саму кількість квашеної капусти промити під холодною водою, відтиснути і порізати. Додати до капусти підсмажену на олії цибулю і гречку, вимішати.
Для тіста:
борошно пшеничне – 3 склянки
вода – 1 склянка
олія 2-3 ст. ложки
1/2 ч.л. соди
сіль за смаком
Замісити пухке тісто. Розкатати його на столі й склянкою чи невеличким горнятком вирізати кружечки.
Підливка:
200 г грибів відварити, не відціджувати, підсолити, додати 3 ст. ложки панірованої (підсмаженої на сковорідці без нічого) муки і вимішати.
ГРЕЧАНІ МЛИНЦІ
1,5 склянки гречаного борошна або помеленої в кавоварці гречки
2,5 скл. пшеничного борошна
20-25 г дріжджів
1 ч.л. солі
1 ст.л. цукру
олія.
Звечора гречану та половину пшеничного борошна і дріжджі змішати з водою, щоб утворилося густувате тісто і залишити в нехолодному місці. На ранок додати решту борошна, сіль, цукор. Коли тісто підніметься, розбавити його теплою водою до консистенції сметани. Дати постояти ще півгодини й випікати млинці на гарячій сковороді, змащеній олією. Подавати з медом або варенням.
КИСІЛЬ
На 1 л рідини потрібно 35-50 г картопляного крохмалю.
Із смородинового, малинового чи полуничного варення зцідити ягоди. Із рідкої частини зробити компот. Довести його до кипіння та невеликими порціями вкинути картопляний крохмаль, постійно помішуючи. На дно креманок викласти ягоди з-під варення та залити ледь охолодженим киселем. Поверхню посипати цукром, щоб вона не вкрилася плівкою.
ТУШКОВАНА КАПУСТА З КВАСОЛЕЮ
Квасоля
квашена капуста
цибуля
морква
часник
томатний сік
олія
борошно
спеції
Зварити склянку квасолі. Дрібно нарізати цибулю, натерти моркву. Налити в сковорідку олію, вкинути цибулю та моркву. Трошки присмажити, всипати дві столові ложки борошна й добре вимішати. Влити трошки варива з-під квасолі й ще раз вимішати. Додати капусту та квасолю. Перемішати та залити томатним соком. Посолити. Тушкувати, періодично помішуючи.
ГОЛУБЦІ З КАРТОПЛЕЮ І ГРЕЧКОЮ
1 капустина
2 кг картоплі
250 г гречки
3-4 цибулини
олія
сіль
перець
часник
лавровий листок.
Листочки капусти відділити від качана, відпарити в підсоленій воді. Потовщені місця зрізати.
Сиру картоплю помити і почистити. Натерти на тертці (або прокрутити на м’ясорубці), і добре відтиснути, щоб зайва рідина вийшла. Помиту гречку залити окропом і відварити. Цибулю почистити, дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору. Вимішати з картоплею та гречкою.
Посолити, поперчити, додати часник. Накладати фарш в капустяне листя і загортати. Скласти голубці у посудину, покласти лавровий листок, до половини налити води. Поставити в духовку на 1-1.5 години. Дно посуду можна викласти капустяними листками, зверху теж.
МАЧАНКА
Сухі гриби – 100 г
борошно – 60 г
часник – 10 г
перець
сіль – за смаком
цибуля – 100 г
олія – 40 г.
Гриби вимочити протягом 2-3 годин. Варити до повної готовності. До відварених грибів додати злегка підсмажене і розведене водою борошно і ще раз проварити. Заправити розтертим часником, меленим перцем, сіллю та дрібно покришеною підсмаженою цибулею. Подавати з чорним хлібом.
ГРИБНА ЮШКА
150 г сушених грибів вимочити у воді, щоб зм’якли, добре промити, залити 3-4 літрами води і варити 2 години на маленькому вогні. Окремо зварити 2 склянки квасолі. Додати до грибного навару, туди ж – 1 банку консервованої сардини і підсмажену на олії цибулю з морквою (кількість – за смаком).Посолити, поперчити, додати лавровий листок. Знявши з вогню, витримати ще 20 хвилин, щоб юшка настоялася. Подавати гарячою.