Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Українці могли отримати Нобелівську премію

Волинь-нова

Українці могли отримати Нобелівську премію

Українських поетів Павла Тичину, Івана Драча, Ліну Костенко висували на Нобелівську премію з літератури 1967 року. Їхні імена є в архівних документах, які 2 січня оприлюднила Шведська академія наук. Списки номінантів на Нобелівську премію традиційно тримаються в секреті 50 років

Висував усіх кандидатів з України доктор філософії Омелян Пріцак — українсько-американський історик, сходознавець, мовознавець. Випускник історичного факультету Львівського університету (1940). Учень сходознавця Агатангела Кримського, який навчався у Берлінському та Геттінгенському університетах. Про це розповідає портал Читомо.

Всього в оприлюдненому списку вказані 70 письменників, висунутих на премію 

Стати Нобелівським лауреатом із літератури міг Павло Тичина у 1966 році, але його заявку було відхилено за «недоречність і несвоєчасність».

Всього в оприлюдненому списку вказані 70 письменників, висунутих на премію. Претендентами на Нобелівську премію з літератури в 1967 році, крім Тичини, Драча, Костенко, були Хорхе Луїс Борхес, Семюель Беккет, Пабло Неруда, Костянтін Паустовскій та інші. Серед кандидатів також був автор трилогії «Володар кілець» Джон Рональд Руел Толкін.

Того року переможцем у підсумку став письменник з Гватемали Мігель Анхель Астуріас «за яскраве творче досягнення, в основі якого лежить інтерес до звичаїв і традицій індіанців Латинської Америки».

Telegram Channel