Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

На Марсі виявили лід, з якого можна видобувати воду для експедицій

Вчені виявили великі крижані відкладення на Марсі, розташовані практично біля поверхні планети, які можуть стати джерелом води для майбутніх людських місій

Про це пише Громадське з посиланням на Science.

У своїй роботі дослідники використовували дані американського апарату Mars Reconnaissance Orbiter, який вивчав атмосферу і ландшафт Марса з 2006 року. Раніше вченим вже було відомо, що близько третини поверхні Марса має неглибокий підземний лід, однак вважалося, що основні поклади на полюсах планети. Нове дослідження показало, що крижані щити товщиною до 100 метрів є і в середніх широтах.

Ви можете піти з відром і лопатою і просто зібрати стільки води, скільки вам потрібно.

Знайдений лід розташований на паралелях близько 55 градусів на північ і південь від екватора Марса. Глибина його залягання становить від одного до двох метрів. Воду, видобуту з цього льоду, можна буде використовувати для пиття або для потенційного перетворення в кисень.

«Ми виявили майже чистий водяний лід трохи нижче поверхні. Для його видобутку не потрібні високотехнологічні рішення. Ви можете піти з відром і лопатою і просто зібрати стільки води, скільки вам потрібно. І це набагато ближче до регіонів, де люди, ймовірно, приземляться, на відміну від полярних регіонів, які дуже негостинні», — заявив один зі співавторів дослідження.

 

Telegram Channel