14 лютого відзначають День закоханих або Святого Валентина. Але так вже повелося, що шлях до серця чоловіка лежить через шлунок...
14 лютого відзначають День закоханих або Святого Валентина. Але так вже повелося, що шлях до серця чоловіка лежить через шлунок. Отже, приготуємо романтичну вечерю.
ПИРІГ ‘СОЛОДКЕ СЕРДЕЧКО’ Яєчні білки збити до утворення густої піни і поступово влити розтоплений мед. Масу збити, потім додати жовтки, продовжуючи помішувати, ванільний цукор, подрібнену цедру, горіхи і борошно. Масу викласти в змащену олією форму у вигляді серця. Випікати у духовці 25—30 хвилин. Охолоджений корж розрізати на дві частини. Масло з цукром розтерти, додати лимонний і апельсиновий соки, добре збити, всипати подрібнені горіхи і помастити кремом коржі. Верхній корж залити глазур’ю. Боки-сердечка промастити і обваляти в кокосовій стружці. Тісто: 5 яєць, 200 г меду, 30 г ванільного цукру, лимонна й апельсинова цедри, 100 г подрібнених волоських горіхів, 120 г борошна. Крем: 150 г вершкового масла, сік лимона і апельсина, 50 г подрібнених горіхів.
“ВАЛЕНТИНКИ” Розтопіть масло, змішайте його з цукром, ваніллю і яйцями. Додайте какао і борошно. Посоліть і старанно перемішуючи, замісіть тісто. Розтопіть чорний шоколад, додайте його до суміші. Викладіть тісто у форму і випікайте 45—60 хвилин. Корж остудіть і виріжте із нього формочкою у вигляді серця тістечка. На 10 штук: 250 г вершкового масла, 300 г цукру, чайна ложка ванілі, 4 яйця, 100 г какао, 200 г борошна, дрібка солі, 250 г чорного шоколаду.
САЛАТ “ЧОЛОВІЧА ПРИМХА” Відваріть куряче філе (можна стегно) у підсоленій воді. Ріпчасту цибулю дрібно посічіть і на п’ять хвилин опустіть у слабкий розчин оцту. Зваріть яйця і посічіть, консервовані гриби відкиньте на друшляк і теж посічіть. На дно тарілки покладіть куряче філе, змастіть його майонезом, потім посипте цибулею, викладіть гриби, яйця, залийте майонезом. 400 г курячого філе, одна невеличка цибулина, 200 г консервованих опеньків чи інших грибів, 4 яйця, майонез.
КАНАПКИ З житнього і білого хліба за допомогою формочки для печива вирізати сердечка. На житні намастити печінковий паштет, або сир із часником і майонезом. Сердечка з білого хліба змастіть м’яким сиром і прикрасіть часточками мандарина, шматочками ківі і консервованими фуктами, які є під рукою.
СВИНИНА З ГРИБАМИ М’якоть нежирної свинини нарізати брусочками, посипати сіллю, перцем, обсмажити на жирі, додати пасеровану цибулю, підсмажені і тушковані у сметанному соусі печериці. Все це перемішати, прокип’ятити 8—10 хвилин на слабкому вогні. На гарнір подають смажену чи відварену картоплю, кашу — гречану, пшеничну чи будь-яку іншу.