Впродовж кількох років вирощую солодкий перець. Перепробував багато сортів. Особливо сподобався мені болгарський «Золота медаль». ..
Впродовж кількох років вирощую солодкий перець. Перепробував багато сортів. Особливо сподобався мені болгарський «Золота медаль». Він високоврожайний. На кущі буває іноді 7—10 плодів. Кожна перчина важить не менше 60 грамів, а окремі й більше. З куща можна зібрати до кілограма плодів. До того ж цей перець не треба пасинкувати. Розсаду маю власну. Насіння сходить повільно. Тож сію вже в першій половині лютого. Перед цим замочую в 1% розчині марганцівки. Через 20 хвилин промиваю його. Висіваю в ящики за схемою 2 см в рядку і 3 см між рядками, злегка прикривши грунтом. Варто врахувати, що схожість у перцю низька, а тому слід висівати насіння удвічі більше, ніж необхідно для вирощування. Поливати бажано підігрітою водою. У приміщенні, де вирощується перець, температура повинна бути 25—28 градусів. Після появи сходів може бути й нижчою. Перець дуже чутливий до нестачі вологи, а тому розсаду треба поливати часто і щедро. Щоб запобігти захворюванню рослин на «чорну ніжку» (найчастіше це трапляється при надлишковій волозі), слід після поливів трохи підворушити землю. Зазначу, що «поять» розсаду зазвичай у першій половині дня через два-три дні, а коли з’являється 3—4 листочки, то щоденно. Щоб не пересихав грунт під рослинами, доцільно ящик з розсадою посипати річковим піском. Рослини підживлюю мінеральними добривами, розчинивши в 10 л води 125 г суперфосфату, 50 г сечовини і 30 г калійної солі. Перше підживлення проводжу, коли з’явиться два-три листки, друге – через 11—15 днів після пересадки в горщечки. Через 40—50 днів розсаду пікірую. Найкраще – в поліетиленові горщечки без дна. Їх ставлю у коробку з-під взуття. Коли настане час пересаджувати у грунт, коріння перцю не буде пошкоджене і він швидко піде у ріст. Висаджую розсаду у відкритий грунт після того, як мине загроза весняних заморозків і коли температура грунту буде вищою 15°С. Микола МУЦ. с. Раків Ліс Камінь-Каширського району.