Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Згадали волинського професора

Волинь-нова

Згадали волинського професора

Відбувся вечір пам’яті українського вченого-історика та педагога Петра Сміяна

У Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки відбувся вечір пам’яті історика, краєзнавця, учасника антифашистської підпільної групи, в'язня радянських таборів, професора Петра Кіндратовича Сміяна, інформує Музейний простір Волині.

Науковець народився 13 січня 1918 року в місті Борзна на Чернігівщині в селянській родині. Творчий доробок професора П.К.Сміяна налічує близько 200 наукових, науково-популярних, навчально-методичних та краєзнавчих публікацій, у тому числі 2 одноосібні монографії і 4 брошури.

Вступивши до аспірантури, він досліджував проблему партизанського руху у війні 1812 року. Робота була практично завершена, але її примірники загубилися під час евакуації Київського університету у 1941 році. Тому згодом аспірант працював над темою «Україна у Вітчизняній війні 1812 року».

Творчий доробок професора П.К.Сміяна налічує близько 200 наукових, науково-популярних, навчально-методичних та краєзнавчих публікацій.

У цьому дисертаційному дослідженні він проаналізував плани Наполеона щодо України, ставлення різних груп українського дворянства до воєнної кампанії 1812 року, участь українців-ополченців і козаків в антинаполеонівській боротьбі та ін.

У музеї зібралися учні, колеги, близькі та друзі Петра Кіндратовича. Учасники заходу мали змогу подивитись виставку, присвячену професору П.К.Сміяну, та поділитись спогадами про нього.

Telegram Channel