Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Рада ухвалила закон про приватизацію

Волинь-нова

Рада ухвалила закон про приватизацію

Законопроект №7066 зможе замінити сім чинних окремих законів про приватизацію

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект «Про приватизацію державного майна». За це народні депутати віддали 266 голосів, передає УНН.

За даними МЕРТ, законопроектом вносяться зміни у процедуру продажу державних та комунальних підприємств і створюються прозорі умови приватизації. Після підписання Президентом та набуття чинності, законопроект №7066 зможе замінити сім чинних окремих законів про приватизацію.

Як зазначили у відомстві, законопроект допомагає розширити коло потенційних інвесторів, адже істотно посилює захист їх прав. Для цього він передбачає можливість використання найкращих міжнародних практик вирішення спорів і застосування міжнародного права в договорах купівлі-продажу до 2021 року. Якщо, наприклад, покупець бажатиме, аби договір купівлі-продажу регулювався правом Англії та Уельсу, орган приватизації буде зобов’язаний задовольнити цю умову.

Новий законопроект також дозволить перейти до ринкового ціноутворення на об’єкти державної власності. Законопроект встановлює єдиний прозорий алгоритм продажу великих державних об’єктів та єдину процедуру продажу малих. Відповідно до чого, ним визначено 2 способи продажу державних та комунальних підприємств:

- відкритий інтернет-аукціон в ProZorro.Продажі для об’єктів малої приватизації (вартість активів яких становить менше 250 млн грн) із можливістю застосування класичного і голландського (на пониження ціни) аукціонів при проведення торгів;

- аукціон із залученням інвестиційного радника із числа найбільших інвестиційних банків світу для приватизації великих об’єктів (вартість активів яких становить понад 250 млн грн).

Законопроект допомагає розширити коло потенційних інвесторів, адже істотно посилює захист їх прав. Для цього він передбачає можливість використання найкращих міжнародних практик вирішення спорів і застосування міжнародного права в договорах купівлі-продажу до 2021 року.

Інвестиційний радник, як зазначається, обиратиметься на відкритому конкурсі. Після затвердження його кандидатури Кабінетом міністрів інвестиційний радник збиратиме інформацію про об’єкт, готуватиме інформаційний пакет, визначатиме попит на об’єкт приватизації, шукатиме зацікавлених покупців і на основі цього встановлюватиме стартову ціну для аукціону. Свою пропозицію він направлятиме на затвердження Кабінету міністрів (або місцевого органу виконавчої влади). Якщо інвест-радника відібрати не вдалося, стартову ціну для об’єкту великої приватизації визначатиме аукціонна комісія на основі оцінки.

Стартовою ціною для об’єктів малої приватизації, як повідомляється, буде їх балансова вартість (вартість активів), якщо вона існує і не дорівнює 0. Якщо балансову вартість об’єкту визначити неможливо, стартова ціна буде встановлюватися на підставі оцінки.

Telegram Channel