Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Рівному презентували виставку про Українську революцію 1917-1921 років

Волинь-нова

У Рівному презентували виставку про Українську революцію 1917-1921 років

Експозиція складається із 21 банера, розробленого Українським інститутом національної пам’яті. У підготовці матеріалів використано більш ніж 250 документів та фотографій

У Державному архіві області запрацювала виставка «100 років боротьби. Українська революція 1917 – 1921», йдеться на сайті ОДА.

Відвідувачі можуть ознайомитися з комплексом оригінальних документів та видань, які радянська влада приховувала від власного народу.

«Лише декілька років назад у підручниках не було нічого про Українську революцію 1917-1921 років. Проте ми повинні пам’ятати уроки історії, а також розуміти, що наша єдність – це запорука нашої незалежності. Адже, і у 1918 році, і зараз, Україна відстоює свою соборність. Як і тоді, сьогодні наші бійці воюють за єдність та цілісність країни», - наголосила заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Зокрема, на банері «Державне будівництво. Директорія УНР» можна побачити фотокопію Закону «Про форму влади на Україні», що був ухвалений Трудовим Конгресом 28 січня 1919 року.

«Документ підписали Семен Вітик та секретар Сергій Бачинський. Останній хоча й не виходець з Рівненщини, але весь міжвоєнний період тут перебував. Він якраз був секретарем Трудового Конгресу, коли ухвалювався Акт Злуки УНР і ЗУНР», - розповів історик, керівник науково-редакційної групи «Реабілітовані історією. Рівненська область» Андрій Жив’юк.

«Відвідувачі можуть ознайомитися з комплексом оригінальних документів та видань, які радянська влада приховувала від власного народу. Усі вони були засекречені. Це документи колишнього КДБ, які розповідають про трагічні долі діячів Української революції, які перебували або проживали на Волині», - розповіла історик, працівниця архіву Людмила Леонова.

Впродовж тижня виставка працюватиме в Державному архіві Рівненської області, за адресою: м. Рівне, вул. Кавказька, 8. Потому матеріали будуть експонуватися у районах області.


 

Telegram Channel