Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Світ хоче смакувати ягодами? Вони є і будуть на Горохівщині

Волинь-нова

Світ хоче смакувати ягодами? Вони є і будуть на Горохівщині

23 січня Горохівщина запросила ягідників і садівників Волині на першу на своєму життєвому віку конференцію представників цього напрямку сільського господарства

Задум провести її належить голові Горохівської асоціації садівників і ягідників «Горохів Сад» Романові Юхимчуку.  Ідею підтримали  директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації  Юрій Горбенко, голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк, начальник управління регіонального розвитку райдержадміністрації Микола Панасюк. Учасниками форуму стали керівники фермерських господарств, одноосібники з багатьох районів Волині.

 

Вітальним словом конференцію  «Кооперація як найкращий шлях для реалізації продукції» відкрив Тарас Щерблюк. До слова, на 20-ій позачерговій сесії Горохівської районної ради сьомого скликання  депутати своїм рішенням скерували з районного бюджету на виплату дотації особистим селянським та фермерським господарствам за посадку садів і ягідників 80 тисяч гривень, що є найбільше на Волині.

Протягом року, відколи була утворена названа вище асоціація  господарники - її члени посадили ягідні кущі на загальній площі 60 га, сади - на 22 га. Зібрано трохи більше 100 тонн малини, яку реалізовано на вигідних умовах.

Протягом року, відколи була утворена названа вище асоціація  господарники - її члени посадили ягідні кущі на загальній площі 60 га, сади - на 22 га. Зібрано трохи більше 100 тонн малини, яку реалізовано на вигідних умовах. Наразі разом із районною владою більше 60 членів асоціації обговорюють питання придбання вартісної холодильної установки, яка допоможе вийти на міжнародний ринок.

 

 Програма ж конференції вдалася  насиченою і виправдала свою місію збагатити її учасників потрібними новинами інформаційного змісту в  садівництві і ягідництві, окреслити перспективи їх розвитку, довести, що умови, які передбачає господарювання кооперативом є набагато вигіднішими, як одноосібництво.  Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко свій виступ акцентував на Програмах підтримки галузі АПК з державного та місцевих бюджетів. Темою виступу  голови громадської організації, голови фермерського господарства Романа Юхимчука була «Садівництво і ягідництво - від хобі до бізнесу».

 

 Зі своїми напрацюваннями приїхали і  гості:  регіональний представник компанії «Яра» Анатолій Новак, представник ТОВ «Агротехносоюз» Олександр Рожко, виробник-практик  засобів захисту рослин Віталій Ішмурат, представник компанії «Нуфарм» Віктор Попрожук, координатор проекту  «Ключ до успіху. Підвищення рівня доходів малих і середніх підприємств через розвиток обслуговуючої кооперації» Наталія Козак і регіональний консультант проекту «Аграрні розписки в Україні» Сергій Мазурик та інші. Доповідачі ділилися досвідом і знаннями про добрива для рослин, їх правильне застосування у садах і ягідниках, озвучать багато інших потрібних тем.

 

 Провідний спеціаліст Горохівської філії Волинського обласного центру зайнятості Тетяна Янюк порадила фахівцям де знайти спеціалістів на сезонні роботи.

Позитивом була присутність студентів агрономічного відділення Горохівського коледжу ЛНАУ.  На конфереції працювала  міжнародна преса -  журналісти популярного українсько-польського журналу «Ягодник».

Лія ЛІС

Telegram Channel