Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Археологи викопали кістку, що змінила погляд на еволюцію

Science

Археологи викопали кістку, що змінила погляд на еволюцію

Вчені виявили фрагмент щелепи, який свідчить, що людина сучасного типу могла з'явитися і розселятися на планеті набагато раніше, ніж вважалося досі

Науковці з Ізраїлю виявили найдавніші на сьогоднішній день останки сучасної людини за межами Африки. Стаття про результати їхнього дослідження опублікована в журналі Science, передає Корреспондент.net.

Якщо скам'янілості...170-190 тисяч років, то вся історія еволюції Homo sapiens зсувається щонайменше на 100-200 тисяч років у минуле.

Фрагмент верхньощелепної кістки з декількома збереженими зубами дорослої людини виявили в печері Мислія на схилі гори Кармель.

Застосувавши три різних техніки датування, учені з'ясували, що щелепа належала Homo sapiens, що жив 177-194 тисячі років тому. Раніше найдавніші останки людини за межами Африки датувалися періодом 90-120 тисяч років тому.

«Якщо скам'янілості...170-190 тисяч років, то вся історія еволюції Homo sapiens зсувається щонайменше на 100-200 тисяч років у минуле», – прокоментував відкриття професор Ісраель Гершкович з Тель-авівського університету.

Тепер вчені припускають, що сучасні люди мігрували з Африки щонайменше на 50 тисяч років раніше, ніж вважалося раніше.

«Іншими словами, якщо люди сучасного типу почали розселятися з Африки близько 200 тисяч років тому, то з цього випливає, що вони повинні були там з'явитися щонайменше 300-500 тисяч років тому», – зазначив Гершкович.

Знайдені біля печери кам'яні інструменти й інші артефакти вказують на те, що її мешканці полювали на велику дичину і збирали безліч рослин, повсякденно використовуючи в побуті вогонь.

Telegram Channel