Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Без пального наші станції не залишаться

© СС0

Без пального наші станції не залишаться

Українські АЕС отримуватимуть сировину від західних партнерів

Українське держпідприємство НАЕК «Енергоатом», яке є оператором усіх діючих атомних електростанцій країни, і американсько-японська компанія Westinghouse вирішили продовжити термін дії договору про постачання ядерного палива для українських атомних енергоблоків протягом 2021-2025 років. Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Westinghouse, сьогодні сторони уклали відповідну угоду. Про це розповідає портал Росбалт.

В даний час шведське паливо успішно використовується на Запорізькій та Південно-Українській АЕС

«Цією угодою передбачається поставка ядерного палива для забезпечення 7 з 15 українських атомних енергоблоків протягом 2021-2025 років, що означає розширення і продовження дії поточного договору на шість енергоблоків, термін дії якого закінчується в 2020 році», - уточнили в прес-службі. Український «Енергоатом» і Westinghouse, яка виробляє паливо на заводі в Швеції, уклали договір в квітні 2014 року. Українська сторона розпочала співпрацю з американсько-японською компанією в рамках зниження залежності від палива російської «ТВЕЛ».

В даний час шведське паливо успішно використовується на Запорізькій та Південно-Українській АЕС. У цьому році «Енергоатом» планує заповнити активну зону реактора третього енергоблоку Південно-Української АЕС виключно паливом виробництва Westinghouse, повністю замінивши ним паливо «ТВЕЛ». За перші півроку 2017-го «Енергоатом» скоротив частку поставок ядерного палива з Росії до 49% з 58%. Частка поставок від Westinghouse склала 51%.

Telegram Channel