Вчені з’ясували, що цукор шкодить роботі головного мозку
Група науковців з Китаю і Великої Британії з'ясувала, що діабет і високий рівень цукру в крові пов'язані з тривалими когнітивними розладами
Стаття з результатами дослідження розміщена в журналі The Diabetologia, передає Корреспондент.net.
Зазначається, що в дослідженні взяли участь більше 5 тис. людей похилого віку.
З'ясувалося, що чим вищим є рівень глікованого гемоглобіну, тим швидше відбувається зниження когнітивних здібностей.
Під час наукової роботи був проаналізований взаємозв'язок між показниками глікованого гемоглобіну (HbA1c), що відображає середній вміст цукру в крові, і когнітивними порушеннями за період близько 10 років.
З'ясувалося, що чим вищим є рівень HbA1c, тим швидше відбувається зниження когнітивних здібностей.
При цьому вчені враховували рівень холестерину, індекс маси тіла, психічний стан, алкогольну і нікотинову залежність, хронічні захворювання, рівень освіти, сімейний стан і багато інших характеристик.
Результати дослідження показали, що в людей, які страждають від діабету чи мають до нього схильність, спостерігалося прискорене зниження когнітивної функції.