Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На День Незалежності українцям покажуть воєнну драму про героїчний тральщик «Черкаси»

Вікіпедія

На День Незалежності українцям покажуть воєнну драму про героїчний тральщик «Черкаси»

Загальний бюджет фільму становить близько 40 млн. гривень, з яких державна підтримка – 17,3 млн.

24 серпня в прокат вийде воєнна драма «Черкаси» режисера Тимура Ященко. Фільм розповідатиме історію Мишка та Лева, двох хлопців зі сільської місцевості України, які опинилися на військовому кораблі ВМС України «Черкаси», дислокованому в кримському озері Донузлав, під час захоплення Криму в 2014 році, повідомляє Gazeta.ua.

У березні 2014 року тральщик «Черкаси» разом із іншими українськими кораблями був заблокований на озері Донузлав у Криму російськими військовими. Екіпаж українського корабля чинив опір протягом трьох тижнів. «Зелені чоловічки» штурмували «Черкаси» зі швидкохідних катерів і бойових вертольотів. Захоплення судна сталося 25 березня 2014 року.

Екіпаж українського корабля чинив опір протягом трьох тижнів. «Зелені чоловічки» штурмували «Черкаси» зі швидкохідних катерів і бойових вертольотів.

«Тральщик «Черкаси» – це збірний образ Військово-морських сил України. Я сам з Черкас і мене особисто зачепило, що вони в умовах російському окупації показали себе як 300 спартанців. Для мене це абсолютно міфологічна історія. Це мій повнометражний дебют. Натхненням послужили аматорські ролики за участю моряків «Черкас» і «Костянтина Ольшанського», які задокументували високий бойовий дух екіпажів цих кораблів. Це історія про дорослішання, про дозрівання головного героя і про дозріванні нації. Я думаю, що вона як раз з таких подій і дозріла. Як і всі ми», – каже режисер Тимур Ященко.

Зйомки почались у квітні 2017-го в Очакові Миколаївської області. Берегом кримського озера Донузлав стала Кінбурнська коса, що розташована між Дніпровсько-Бузьким лиманом і Чорним морем. Сцени проросійських виступів у Криму знімали в Одесі. Також локаціями стали Київ й Чернігівська область.

«Ми взяли справжні матеріали з «Черкас», всі схеми. Відтворили в трохи більшому масштабі. Відслідкували, як мінявся світогляд звичайних моряків, хлопців, що чинили опір. Для себе зрозуміли, що таке Батьківщина і присяга», – каже продюсер Олексій Карпенко.

Консультантом у фільмі виступає командир «Черкас», капітан другого рангу Юрій Федаш. Зараз він служить в Одесі начальником відділу бойової підготовки ВМСУ. Одну з ролей у фільмі зіграв колишній матрос тральщика Михайло Воскобойник.

«Ми збираємося на річницю подій. У нас є для цього особлива дата. Розпитуємо один одного. Більшість продовжує нести службу у Військово-морських силах. У ті дні було необхідно швидко приймати рішення. Хтось захотів це робити. А комусь захотілося піти додому і сказати «Я так не граю». Ще хтось був мотивований Росією. А ми зробили так, як нас виховували. Корабель у нас був підготовлений. Подвигу я не бачу – ми просто зробили свою справу. Адже якщо не робиш ти, тоді ворог буде працювати проти тебе», – каже Юрій Федаш.

Тральщик «Черкаси» був єдиним з 13 українських кораблів, хто не спустив державний прапор до сходу останнього свого моряка з борта судна.

Тральщик «Черкаси» був єдиним з 13 українських кораблів, хто не спустив державний прапор до сходу останнього свого моряка з борта судна.

«Ми намагалися зробити все можливе, щоб прапор не зняли. Прив'язали його до мачти, шкет відрізали. Й змастили мачту, щоб до нього не добралися. Після нас його ще тиждень не могли зняти», – каже старший матрос Антон Толмачов.

Загальний бюджет фільму становить близько 40 млн. гривень, з яких державна підтримка – 17,3 млн..

 

Telegram Channel