Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Польща законом про «бандеризм» потоптала честь і гідність України

Під час війни України з Росією це рішення розцінюється як удар у спину.

Фото із сайту cripo.com.ua.

Волинь-нова

Польща законом про «бандеризм» потоптала честь і гідність України

Заява депутатів Верховної Ради

Депутати парламенту вважають, що ухвалений в Польщі закон про Інститут національної пам’яті принижує гідність української нації та є наругою над історичною правдою. Про це йдеться у заяві співголів депутатської групи у ВРУ з міжпарламентських зв’язків із Польщею Оксани Юринець та Миколи Княжицького, яка є у розпорядженні «Європейської Правди».

«Схвалення Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до Закону про Інститут національної пам’яті вважаємо радикальним антиукраїнським кроком, який може зруйнувати фундамент добросусідських відносин між нашими націями і державами. Це приниження гідності української нації, наруга над історичною правдою та заперечення більш як сорокарічної праці над примиренням між нашими народами», – йдеться у заяві.

«Це – наруга над історичною правдою та заперечення більш як сорокарічної праці над примиренням між нашими народами».

Депутати вважають, що під час війни України з Росією це рішення розцінюється як удар у спину.

«Він тим більш болючий, оскільки його наніс сусід, з яким нас пов’язує стратегічне партнерство та взаємна симпатія між мільйонами українців і поляків», – зазначено в заяві.

Однак, депутати вважають, що з дороги конфронтації, яку започаткував польський парламент, ще є час звернути. 

«Звертаємося до президента Польщі Анджея Дуди із закликом накласти вето на закон про Інститут національної пам’яті і продовжити заходи для подолання трагічних наслідків спільного минулого українців і поляків», – закликають Юринець та Княжицький.

Нагадаємо, Сенат Польщі без змін підтримав оновлений закон про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Закон також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі.

Telegram Channel