Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Леонід Каденюк у космосі повірив у Бога

Волинь-нова

Леонід Каденюк у космосі повірив у Бога

31 січня на 68-му році життя помер перший і єдиний космонавт незалежної України — ​великий життєлюб та філософ, який серед зірок заспівав «Ще не вмерла України…»

Думки українця, який повернувся із космосу

1. «Перед польотом кожному запропонували вибрати якусь мелодію для пробудження. А я собі думаю: чом би не Гімн України? Таким чином на борту «Колумбії» (1997 року. — ​Ред.) двічі грав наш славень. Американці, включно з командиром екіпажу Крегелом, ставали струнко. У невагомості це кумедно виглядало — ​вони висіли десь між підлогою і стелею… Кожен політ має бейджик, який входить в історію космонавтики як його символ. Кевін Крегел запропонував зобразити на бейджику прапор України, який увійшов в історію ще й у такий спосіб».

2. «Я взяв із собою три прапори України, портрети Шевченка, Сергія Корольова та «Кобзар». Це перша друкована книжка, що потрапила в космос».

3. «Мене часто запитують, чи було страшно перед стартом. Я кажу так:​мені було страшенно цікаво, а не страшно від того, що може щось трапитись. Звичайно, була величезна напруга, але вона не мала нічого спільного з тим страхом, про який запитують».

«Чи було страшно? Було страшенно цікаво!»

4. «Після розгону до швидкості, що перевищує швидкість звуку, гуркіт залишається далеко під кораблем. Настає тиша — така, як шелест листя. Коли корабель виходить на орбіту, а двигуни вимикаються, починається невагомість — ​ідеальна легкість. Закривши очі і повністю розслабившись, фізично себе не відчуваєш. Є лише усвідомлення того, що існуєш».

5. «Я був вражений виглядом нашої планети з космосу. Це просто неймовірно. До речі, інформативність теле- або фотозображення Землі з космосу становить не більше 10–15 відсотків від того, що ми можемо побачити самі».

6. «Крім позитивних вражень, були й негативні від побаченого — ​це надзвичайно тонкий прошарок атмосфери, який окутує Землю на фоні чорного космосу. Мене аж жах пройняв: невже в такому тоненькому прошарку існує життя? Там розумієш, наскільки неправильно живе суспільство. Маю на увазі створення ядерної, хімічної зброї — ​ все це засмічує нашу біосферу».

7. «Пам’ятаєте, в радянські часи нам твердили, що Бога нема, але космічний політ мене наблизив до думки про існування Вищого Розуму. Я завжди наводжу такий приклад. Біологічне життя на Землі існує завдяки взаємодії молекул білка і нуклеїнових кислот. Цей алгоритм настільки складний, що він сам по собі не міг з’явитися. Єдиним джерелом появи цього алгоритму мусив бути Вищий Розум».

8. «Коли Джон Гленн (перша людина, яка полетіла у космос від США. — ​Ред.) повернувся на Землю, він сказав: «Коли дивишся в ілюмінатор космічного корабля і бачиш створене, не вірити в Бога неможливо». У мене виникли такі ж відчуття. Так мене все це вразило».

9. «Зустрічаючись із молоддю, я завжди наголошую: життя людини повинне починатися з мрії. Не обов’язково хотіти стати космонавтом, можна мріяти стати вчителем, лікарем, бізнесменом... Але мрія має бути, бо вона дисциплінує людину… Якщо свою мрію стати космонавтом зміг втілити хлопчик із буковинського села, то вона може бути здійснена будь-ким».

10. «Людина, яка побувала в космосі, зробила крок в інший вимір… Я не можу зірвати листочок з дерева, тому що відчуваю — ​він живий».

Telegram Channel