Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Вченим вдалося виростити... нові вуха!

Еast news

Вченим вдалося виростити... нові вуха!

Технологія тривимірного біодруку замінить традиційне протезування

Мікротія, яка зустрічається в одному випадку з 5000, - вроджена недорозвиненість вушної раковини зазвичай вражає праве вухо і може призвести до втрати слуху. Виправити цей дефект можна за допомогою пластичної хірургії або виліпивши раковину з пластика. Однак китайські фахівці вирішили застосувати нетрадиційний підхід. Про це розповідає Вокруг Света.

У чотирьох з п'яти дітей з'явилися ознаки формування чіткого хряща через півроку, у трьох форма і розмір нової вушної раковини збіглися зі здоровими вухами

За допомогою комп'ютерної томографії і 3D-друку вони створили біо каркас, який ідеально збігається з тривимірною структурою здорового вуха. Кожен каркас надрукували на принтері, а вже з них потім було створено кілька відливних форм для біоматеріалу.
Всередину кожної форми помістили живі клітини, взяті з уражених мікротією вух пацієнтів - хондроцити. Процес виростання тривав 3 місяці. Після того як кожен каркас прийняв характерну форму вуха хворого, їх пересадили пацієнтам.

Результат експерименту можна вважати успішним. У чотирьох з п'яти дітей з'явилися ознаки формування чіткого хряща через півроку, у трьох форма і розмір нової вушної раковини збіглися зі здоровими вухами. У двох, на жаль, сталася легка деформація — процес не можна вважати відпрацьованим і повністю безпечним. Проте, визнаючи необхідність подальших досліджень в цьому напрямку, китайські вчені налаштовані оптимістично.

Telegram Channel