Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Археологи знайшли в Мексиці незвичайне кільцеве поховання

Mauricio Marat/Mexico's National Institute of Anthropology and History

Археологи знайшли в Мексиці незвичайне кільцеве поховання

Під час розкопок в районі Тлалпан у столиці Мексики археологи знайшли десять людських скелетів, які було укладено по спіралі

Зазначається, що поховання віддалено нагадує галактику Чумацький шлях, пише Новое время з посиланням на Science Alert.

Археолог Хімена Рівера Ескамілла, який вів розкопки, припускає, що переплетення знайдених кісток - це частина ритуальної церемонії. "Одна голова була на грудях іншого, а руки одного скелета були поміщені на спину іншого", - пояснює Ескамілла.

Археолог Хімена Рівера Ескамілла, який вів розкопки, припускає, що переплетення знайдених кісток - це частина ритуальної церемонії. 

За словами антрополога, скелети походять з групи, яка проживала в цьому районі протягом 500 років у період між 700 і 400 роками до нашої ери. Як припускають експерти, могилі приблизно 2400 років. Це перше поховання докласичного періоду, яке вдалося знайти.

Судячи з усього, більшість скелетів належать молодим людям. Також серед рештків були виявлені кістки дитини у віці від 3 до 5 років і немовляти приблизно місячного віку. Поки ідентифіковані два жіночих і один чоловічий скелет.

Деякі з черепів і зубів були навмисне деформовані. Це відома практика серед спільнот Центральної Америки, яка може вказувати на соціальний статус, стать або спроби обожнювання померлих.

Як загинули ці 10 людей і чи померли вони разом, вченим ще належить з'ясувати. Якщо це вдасться встановити, знахідка стане важливою ілюстрацією того, як жили і вмирали люди в стародавніх суспільствах.

 

Telegram Channel