Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Спорудження ГАЕС на Дністрі: розпочато вивчення можливих наслідків проекту

Всвіті

Спорудження ГАЕС на Дністрі: розпочато вивчення можливих наслідків проекту

Приватна фірма з Харкова - ПрАТ "Укргідропроект" - виграла тендер на суму 6,9 млн гривень

Кошти використають на "виконання вишукувань, необхідних для проведення оцінки стану довкілля та прогнозу впливу планованої діяльності будівництва каскаду верхньодністровських гідроелектростанцій". Про це пише Еспресо з посиланням на івано-франківську обласну газету "Галичина".

" ...Стає зрозуміло, що «борці» за розвиток енергетики в Україні таки беруться доводити до логічного завершення задекларовані ще півтора року тому наміри звести в межах Дністровського каньйону низку малих так званих гідроакумулюючих електростанцій (ГАЕС)", - зазначається у матеріалі.

Спорудження електростанцій планується завершити до 2016 року. 

Спорудження електростанцій планується завершити до 2016 року.

Утім, як заявив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» ігор Сирота, його відомство намагається врахувати всі аспекти здійснення такого задуму.

"Ми дослухаємося до поглядів екологів. До проекту будівництва каскаду Дністровських ГАЕС ми залучили дев’ять науково-дослідних інститутів зі структури Національної академії наук України", - заявив він.

За його словами, гідроенергетики також враховуватимуть думку місцевих громад. 

При цьому, як додав Сирота, його компанія намагається вплинути на рішення людей шляхом реалізації тих чи інших інфраструктурних проектів у відповідних регіонах, що сприятиме їхньому соціально-економічному розвитку.

Разом з тим, як наголошуються у статті, здійснення такого задуму матиме "катастрофічні екологічні наслідки" - "призведе до затоплення територій, у тому числі й цілих сіл, земель національних та ландшафтних парків, і до перетворення самого Дністра на каскад порівняно невеликих водосховищ".

Зокрема  сільський голова села Городниця Городенківського району Івано-Франківської області Дмитро Коломийчук, яке може опинитися під загрозою затоплення, називає пропоновані заходи "анексією придністровських сіл".

Telegram Channel