Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Песимізм та оптимізм передаються у спадок: доведено вченими!

Укр. Медіа

Песимізм та оптимізм передаються у спадок: доведено вченими!

Чому одні завжди кажуть, що склянка наполовину порожня, а інші переконані, що наполовину повна?

Всі люди діляться на оптимістів і песимістів. І вчені нарешті з'ясували природу цих фундаментальних відмінностей.

Рання діагностика допоможе лікарям діагностувати на ранніх стадіях психічні захворювання від простих депресій до важкої шизофренії та інших психозів.

Що більше цих молекул синтезується в головному мозку, тим оптимістичніше людина дивиться на світ. При цьому особи зі зниженими показниками синтезу даного нейропептида часто відчувають труднощі в боротьбі зі стресовими ситуаціями. До такого висновку прийшли американські фахівці університету Мічигану, передає Ukr.Media.

Вчені з'ясували, що синтез нейропептида Y програмується генетично, тобто, фактично, песимізм і оптимізм просто передається у спадок. А рання діагностика допоможе лікарям діагностувати на ранніх стадіях психічні захворювання від простих депресій до важкої шизофренії та інших психозів.

Своє відкриття дослідники зробили з допомогою методики магнітно-резонансної томографії. Просканувавши десятки добровольців, учені розглядали реакцію мозку на різні слова. Одні мали абсолютно нейтральне емоційне забарвлення, інші були негативними (наприклад, «вбивця»), або позитивними (наприклад, «надія»).

При цьому у суб'єктів зі зниженим виробленням нейропептида Y у відповідь на негативні слова активувались характерні зони в префронтальній корі головного мозку. Саме ці області мозку відповідають за обробку емоцій. Випробовувані з достатнім рівнем нейропептида не демонстрували такої реакції — вони були менш лабільними до слів.

Після цього дослідники провели ще ряд експериментів і уточнили, що первинне припущення дійсно виявилося вірним — песимізм і оптимізм залежить від єдиної речовини, вироблення якої обумовлюється генетично.

Telegram Channel