Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Пам’ятник повстанцям спорудять недалеко від місця бою

Волинь-нова

Пам’ятник повстанцям спорудять недалеко від місця бою

Патріоти ініціюють спорудження пам’ятника трьом воякам УПА, які загинули у бою з енкаведистами

 

11 лютого 1948 року біля села Кроватка відбувся бій. Енкаведисти тісним кільцем оточили хутір, де була криївка, у якій перебували уродженці Рудки-Козинської Степан Архипчук, Микола Архипчук та уродженець Кроватки Петро Левчук. Господині наказали спуститися вниз і передати бійцям, щоб ті здалися, що вона й зробила. За трохи над лазом показалася голова у хустці: в напасників полетіли гранати і застрочив автомат. Це Степан Архипчук замотався хусткою, аби відволікти увагу енкаведистів. Разом з Миколою вони відбивалися, а їхній побратим Петро у цей час нищив документи. У бою усі троє повстанців загинули. Їхні тіла виставили на впізнання, а потім вкинули у сумнозвісну рожищенську криницю.

Проект пам’ятника розробила волинський скульптор Ірина Дацюк. Вартість усіх робіт становитиме 30 тисяч гривень.

Вже в часи Незалежності неподалік криївку місцеві активісти поставили пам’ятний хрест з табличкою. Але й він не дає комусь спокою. За словами одного з ініціаторів вшанування пам’яті, голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині Руслана Хомича, двічі хтось ламав флагшток і на дрібні шматки рвав червоно-чорного прапора.

 

Учора пам’ять повстанців вшанували молитвою та мітингом, на якому були присутні колишні вояки ОУН-УПА, голова Копачівської ОТГ Олександр Совтис, активісти ГО «Цивільний корпус «Азов».

Краєзнавець Микола Вавренчук розповів про ініціативу насипати курган та встановити новий бетонний хрест з барельєфами повстанців. Проект пам’ятника розробила волинський скульптор Ірина Дацюк. Вартість усіх робіт становитиме 30 тисяч гривень. Уже зроблено перші внески: 5 тисяч гривень надав головний редактор газети «Вісник» Євген Хотимчук, 1 тисячу гривень — один з ініціаторів пам’ятника Микола Вавренчук.

 
Telegram Channel