Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Анатолія Силюка вимагають затвердити на посаді директора Волинського краєзнавчого музею

Волинська ОДА

Анатолія Силюка вимагають затвердити на посаді директора Волинського краєзнавчого музею

Ініціативна група Волинського краєзнавчого музею підготували звернення до голови обласної ради, де вимагали повторного розгляду питання на сесії обласної ради

Одне із питань порядку денного ХVIII позачергової сесії Волинської обласної ради – продовження контракту директору Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка, який попередньо успішно пройшов конкурс. Його кандидатуру також затвердили й на засіданні профільної комісії облради. Тим не менше, лише один голос «проти» на сесії облради. Натомість, більшість обранців громади взагалі не проголосували. А 14 лютого 2018 року, відбулися збори трудового колективу музею, де вимагали повторно заслухати питання під час чергової сесії. Вимоги трудового колективу підтримують також голова облдержадміністрації Володимир Гунчик та начальник управління культури облдержадміністрації Валерій Дмитрук, які були присутні на зборах, йдеться на сайті Волинської ОДА.

В першу чергу, говорили про хороші справи Заслуженого працівника культури України Анатолія Силюка, який зробив значний внесок у розвиток краєзнавчого руху та музейної справи на Волині. Зокрема, за роки Незалежності на території регіону відкрили 4 нові музеї. Це стало можливим завдяки активності та цілеспрямованості Анатолія Михайловича. Окрім того, голова профспілки закладу Рита Наїдко зауважила, що директор попрацював у музеї 36 років, відколи вперше, ще студентом-третьокурсником переступив поріг установи. За цей час розвинув та перетворив музей у потужний науково-дослідний центр. Як результат – Анатолій Силюк визнаний на всеукраїнському рівні: лауреат премії імені Дмитра Яворницького, регіональної премії «За відродження Волині», обласних премій Миколи Куделі, Заслужений працівник культури України тощо.

Ситуація, яка сьогодні склалася в краєзнавчому музеї, ще раз продемонструвала лицемірність деяких депутатів обласної ради. . Не можна кидати під танк людей, на біографії котрих вибудувана історія Волині.

Чимало авторитетних та небайдужих людей, присутніх в залі, висловили свої судження з цього приводу. Це і депутат Верховної ради XIII скликання Андрій Бондарчук, і директор Луцького художнього музею Зоя Навроцька, Заслужений журналіст України Валерій Мельник та багато інших. Всі вони говорили про несправедливість та хибність даного рішення.

Слід зазначити, що Анатолій Силюк – фахівець у галузі музейної справи та в історичному краєзнавстві. Автор низки наукових і науково-популярних публікацій з історії музейної справи та краєзнавства Волині, організатор краєзнавчих і наукових конференцій, упорядник та член редколегії наукових збірників.

Своєю чергою керівник найвищої виконавчої гілки влади в області акцентував увагу на порушенні процедури призначення на посаду керівників таких установ, яку задекларував ще два роки тому голова обласної ради Ігор Палиця.

– Ситуація, яка сьогодні склалася в краєзнавчому музеї, ще раз продемонструвала лицемірність деяких депутатів обласної ради. Тому хочу, щоб сьогодні ми говорили не про заслуги Анатолія Михайловича, адже вони визначені його багаторічною працею. А щоб ми сьогодні вимагали від тих, хто приймає рішення у кадровій політиці, дотримуватися своїх обіцянок. Не можна кидати під танк людей, на біографії котрих вибудувана історія Волині, – наголосив Володимир Петрович.

Разом із тим, Володимир Гунчик повідомив, що фракція БПП «Солідарність» в обласній раді вже підготувала звернення та вносить пропозицію повернутися до розгляду даного питання під час чергової сесії обласної ради.

До слова, на збори трудового колективу запросили голову обласної ради Ігоря Палицю та його профільного заступника Романа Карпюка, а також депутатів обласної ради, котрі не проголосувати за затвердження на посаді директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка. Ніхто з них не з’явився. Однак за кілька хвилин до початку зборів з’явилася інформація на одному із інтернет-ресурсів Волині щодо позиції Романа Карпюка та Вячеслава Рубльова з даного приводу.

Зрештою, ініціативна група Волинського краєзнавчого музею підготували звернення до голови обласної ради, де вимагали повторного розгляду питання на сесії обласної ради та позитивного рішення на користь його призначення. Також долучили підписні листи від 18 установ культури, які надійшли до музею. Разом із тим, Валерій Мельник запропонував звернутися до голови облдержадміністрації щодо подання Анатолія Силюка на присвоєння ордену «За заслуги» ІІІ ступеня.

Telegram Channel