Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Хочеш мати карту поляка? Скажи, що думаєш про Бандеру і «Волинську різню»?

Щоб мати привілеї від Варшави, доведеться кривити совістю?

Rzeczpospolita.

Хочеш мати карту поляка? Скажи, що думаєш про Бандеру і «Волинську різню»?

Прохання відхиляють, якщо особа вагається або не є надто відвертою

Про запитання, які доводиться чути українським громадянам, розповіла телекомпанії Superstacja Наталія Панченко з громадської організації «Євромайдан»-Варшава». Її розповідь опублікувала Rzeczpospolita, інформує «Високий замок».

За словами Наталії Панченко, становище посадової особи, яка аналізує відповідь заявника, надає чиновнику можливість для маніпуляцій та політичних зловживань.

– Люди мають документи, які засвідчують їхнє походження, але якщо вони категорично не відмежовуються від Бандери, – все, до побачення, Польщо, – розповідає активістка.

«Якщо вони категорично не відмежовуються від Бандери, – все, до побачення, Польщо!»

Хтось з прохачів отримав відмову, незважаючи на польське громадянство своїх батьків чи дідусів, бабусь. Коли його запитали про ставлення до діяльності УПА, він відповів: «А чи я знаю? Я ніколи не був у цих стосунках, тож не знаю… Кожен має свою правду. Кажуть, що вони провадили розбої у Польщі та Україні… Але я ніколи не вникав у деталі».

Інші питання стосуються подій на Волині. «Я чув, що вийшов нещодавно фільм. Але там багато накручено московитами. Тож ніхто не знає, хто і що там робив... Відомо тільки, що дуже багато людей загинуло».

Згідно з розпорядженням Мазовецького воєводи, така відповідь означає, що громадянин України знає про діяльність ОУН/УПА, однак не бажає зле говорити про організації, які частина людей за східним кордоном трактує як героїчні.

«Є неможливим, щоб ті, хто відчуває себе поляком, не цікавилися організацією, яка надовго залишила трагічний слід у польській історії (...). Адже ознакою національної свідомості є почуття зв’язку з тією чи іншою нацією, її історією та культурою. У цьому сенсі національної свідомості та зв'язків з Польщею претендент не має», – написав Мазовецький воєвода у своїй відмові прохачу.

«Із закону про репатріацію виразно випливає: є тільки дві умови для надання права на постійне місце проживання, – додав він. – Перша – якщо принаймні один із батьків або бабусі чи дідусі, або два прадіди були поляками чи мали польське громадянство. Друга – визнання свого зв’язку з польськістю. Оце є підставою для визнання особи як такої, що має польське походження (...). Зацікавлена ​​особа не довела жодного польського походження».

Telegram Channel