Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Я чекала 110 років, аби стати відомою»

Так виглядала Жанна Кальман у 122 роки

Фото: http://www.sciencedebate2008.com/jeanne-calment-photo/

Волинь-нова

«Я чекала 110 років, аби стати відомою»

Сьогодні – день народження жінки з найдовшою підтвердженою тривалістю життя в історії людства

Її звати Жа́нна Луї́за Кальма́н. Вона народидлась у Франції 21 лютого 1875 року, а померла 4 серпня 1997-ого, проживши 122 роки та 164 дні (44724 дні). У віці 85 років почала займатись фехтуванням, а в 100 років ще їздила на велосипеді. Її брат Франсуа дожив до 97 років, її батько Ніколя — до 93 років, а мати Маргарит — до 86.

Причинами власного довголіття Жанна Кальман вважала звички їздити на велосипеді, втирати у шкіру оливкову олію, вживати близько кілограма шоколаду на тиждень та пити портвейн.
1965 року, коли Кальман було 90 років, не маючи нащадків (єдина донька померла у 1934 році), жінка підписала угоду на продаж квартири адвокатові Франсуа Раффрею, якому тоді було 47 років. Він погодився сплачувати щомісячну платню до смерті Кальман. Таку угоду у Франції часто називають «зворотнім закладом». Проте Кальман пережила Раффрея на 2 роки! Раффрей помер у грудні 1995 року, у віці 77 років.

Жанна Луїза Кальман мала дуже жвавий та гострий розум до кінця днів. Її не раз цитувала світова преса:

«Я чекала 110 років, аби стати відомою. Тепер я розраховую цим скористатися», — сказала вона на святкування свого 120-го Дня народження. На цьому ж святкуванні її запитали, яке майбутнє ви очікуєте. «Дуже коротке», — миттєво відповіла Кальман.

Якось вона сказала: «У мене одна-єдина зморшка. Я на ній сиджу».

У віці 121 року Жанна Луїза дала пораду, як залишитись такою ж гострою на розум: «Я мрію, я думаю, я живу своє життя. Я ніколи не нудьгую».

Призвичаївшись до уваги ЗМІ до власної персони, що зростала від року в рік, Кальман насміхалась: «Я чекаю на смерть… та на журналістів».

«Коли вам буде 117 років, побачимо, чи будете ви все пам'ятати?!» — зробила вона докір одному з журналістів.

Її Дні народження були дуже схожі на сімейні свята у рідному Арлі. Всі мешканці міста збирались навколо «Жанни Де'арлі». На одному з таких святкувань, хтось, йдучи, зауважив: «До наступного року, можливо». На що Кальман відповіла: «Не бачу, чому б і ні. Як на мене, не так вже й погано ви виглядаєте!»

Якось вона сказала: «У мене одна-єдина зморшка. Я на ній сиджу».

Telegram Channel