Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Звички та потреби диких тварин лісівники вивчають із допомогою камер відеоспостереження

Камери відстежують потреби лісових мешканців

Волинське ОУЛМГ

Звички та потреби диких тварин лісівники вивчають із допомогою камер відеоспостереження

На території мисливських угідь ДП «Маневицьке лісове господарство» живуть кабани, козулі, зайці, лисиці й інші дикі тварини. З настанням морозів їм стає все важче здобувати ґрунтові та надземні корми. У зв’язку з чим у мисливських угіддях єгерською службою організовується зимова підгодівля. Саме це є запорукою підтримки чисельності тварин в угіддях

Одним із важливих завдань для лісівників є також спостереження за тваринами. У ДП «Маневицьке ЛГ» для цього використовується дві відеокамери з датчиками руху, тож є можливість спостерігати  не лише за звірами, а й фіксувати лісопорушників (браконьєрів, бурштинокопачів, лісокрадіїв). Камери розміщені в різних місцях, за потреби локація змінюється. Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Спостерігаючи за тваринами, не порушуючи їх спокою, можна багато про що дізнатися. Зокрема визначити, скільки споживається кормів, яка їх потреба у майбутньому, вдається прослідкувати й за змінами чисельності популяції.

У цей час цим тваринам, як ніколи, потрібна допомога людини, тому в місцях постійного перебування звірів ДП «Маневицьке лісове господарство» стежить за підгодівельними майданчиками,  до яких найчастіше приходять козулі та дикі кабани.

За останніми даними такого фотомоніторингу, можна зробити висновки, що на спеціальних підгодівельних майданчиках, які є на території мисливських угідь підприємства, найчастіше зустрічаються дикі кабани та козулі.

Дикі кабани в пошуках корму рухаються стадами. В пошуках їжі вони розгрібають сніг та опале листя, знаходять жолуді, горіхи ліщини, гризуть кору дерев. Природа нагородила дикого кабана сильним тілом, він потребує постійного підживлення, а маючи гарну пам’ять, кабан може багаторазово повертатися в ті місця, де він зміг найкраще вдовольнити свої потреби у харчах. 

Козуля – справжня окраса мисливських угідь. У державному підприємстві ставлять за мету зберігати і примножувати популяцію цих тварин. Козулі взимку збираються у табунці. Верховодять у них завжди старі самки, а самці тримаються позаду.

Вижити взимку тваринам непросто, особливо якщо зима довга, морозна й сніжна. Як нинішня. У цей час цим тваринам, як ніколи, потрібна допомога людини, тому в місцях постійного перебування звірів ДП «Маневицьке лісове господарство» стежить за підгодівельними майданчиками,  до яких найчастіше приходять козулі та дикі кабани. Біля кожного такого майданчика є солонці-стовпчики, з яких звірі можуть злизувати цінні кристали. Незалежно від умов зимівлі, корми викладаються регулярно та в великій кількості, щоб цими ласощами мали змогу за потреби посмакувати всі мешканці лісу.

Telegram Channel