Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Про автора пісні «Волинь моя» Степана Кривенького тепер будуть більше знати на Львівщині (Відео)

Ця частина альманаху присвячена уславленому волинянину.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Про автора пісні «Волинь моя» Степана Кривенького тепер будуть більше знати на Львівщині (Відео)

Нашому земляку присвятила свої сторінки збірка «Гомін Підгір’я», що нещодавно побачила світ

Кілька місяців тому мала телефонний дзвінок від доктора філософії, завідувача кафедри фортепіано та музикознавства Інституту музичного мистецтва Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, члена Національної спілки композиторів України і Асоціації педагогів-піаністів України Людомира Філоненка. Розмовляли уперше, та розмова склалася незабутньою, бо пан Людомир із великою шанобою згадував про найдорожчу мені людину Степана Кривенького, душа якого надто рано полинула з піснею на вустах у Небесней Рай.

Слова легкокрилої  «Волинь моя» надруковано  в контексті з нотами, тож тепер вона буде черговим надбанням усього Західного регіону.

Мій співрозмовник  запропонував надіслати йому матеріали про долю автора пісні та збірки «Волинь моя», заслуженого дня працівника культури України, Почесного громадянина Волині, поета, композитора, а для мене просто тата, щоб підготувати статтю для альманаху «Гомін Підгір’я» на прохання його головного редактора Михайла Базара. 

І ось цими днями була приємно вражена і вдячна ініціаторам задуму, отримавши примірники альманаху від Людомира Філоненка. Автор публікації не лише каліграфічним почерком власного таланту описав долю Степана Кривенького, а й дав короткий музичний опис його найвідомішим пісням «Батьку мій», «Молюсь на тебе, краю мій», «Чого Ти хочеш, Україно?», «Ясени», «Журавлі», «А солов’ї співають про Росію», «Дві лебідки», «Зіронька», «Полісянка» , «Вишиванка» та іншим.

Обкладинка збірки «Гомін Підгір’я». Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Обкладинка збірки «Гомін Підгір’я». Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 У тому аналітичному дослідженні вказав і тональності, в яких автор писав кожен твір, а слова легкокрилої  «Волинь моя» надруковано  в контексті з нотами, тож тепер вона буде черговим надбанням усього Західного регіону,  відомих особистостей якого презентує «Гомін Підгір’я». 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

 

Telegram Channel