Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Реабілітація жертв репресій: хто може отримати допомогу

Верховна Рада України.

informator.news

Реабілітація жертв репресій: хто може отримати допомогу

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», яким розширюється список осіб, які можуть пройти реабілітацію

Про це повідомляє Факти ICTV.

За закон №6574 проголосували 237 народних депутатів.

Даним законом, зокрема, передбачена реабілітація осіб, засуджених за діяння, які згідно Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи №1096 від 27 червня 1996 року не вважаються злочинами у цивілізованому суспільстві, а також несправедливо засуджених осіб.

Також право на реабілітацію отримають:

  • несправедливо ув’язнені;
  • примусово поміщені у психіатричний заклад;
  • примусово поміщені у трудову армію;
  • позбавлені майна через «експропріацію» чи «розкуркулення».

Повноваження щодо прийняття рішень про визначення осіб реабілітованими покладуть на Національну комісію з реабілітації, яку створять при Українському інституті національної пам’яті.

Даним законом розпочнеться новий процес визнання осіб реабілітованими, враховуючи нові відкриті архівні документи.

Даним законом розпочнеться новий процес визнання осіб реабілітованими, враховуючи нові відкриті архівні документи.

Рішення Національної комісії прийматимуться відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів Національної комісії, присутніх на засіданні. Також можливе проведення засідань у закритому режимі, якщо розглядається конфіденційна інформація.

Також даним законом стаття 2123 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнена новою частиною, згідно з якою неправомірна відмова надати комісії інформацію, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Telegram Channel