Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Сої на Волині сіятимуть менше

Фермери непокояться про рентабельність вирощування рослини.

http://remontnik.org.

Сої на Волині сіятимуть менше

Зміни до Податкового кодексу призведуть до зниження рентабельності культури

Донедавна волинську сою експортували у 13 країн світу. Найбільше її прийняли Угорщина та Туреччина. У 2016 році, за даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, аграрії експортували 24,5 мільйона соєвих бобів на 8,7 мільйона доларів США. Стабільна ціна сприяла збільшенню посівів.

 За посівною площею соя випередила навіть цукровий буряк, який тривалий час був провідною культурою в області

За посівною площею соя випередила навіть цукровий буряк, який тривалий час був провідною культурою в області. Попри несприятливі погодні умови для її вирощування, ферми усе ж охоче сіяли сою. Однак скасування з 1 вересня 2018 року відшкодування експортного податку на додану вартість, схоже відіб’є бажання займатися нею. Адже знизиться закупівельна ціна і рентабельність культури. Тож фермери вимагають повернути експортне ПДВ.

У зв’язку з цим на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України зареєстрували електронну петицію «Про відміну «соєвих правок», що дискримінують аграріїв». До 1 вересня ще далеко, але оскільки фермери планують посіви наперед, то вже нині можна передбачити, що на Волині площі під соєю скоротяться.

Telegram Channel