Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Українець Слава Бабич зайняв перше місце на Чемпіонаті світу з приготування кави

Українська правда. Життя.

Українець Слава Бабич зайняв перше місце на Чемпіонаті світу з приготування кави

Це перша перемога України на цьому конкурсі. Всього в змаганнях брало участь сім країн.

До фіналу потрапило чотири учасники, Бабич обійшов представників Туреччини, Росії та Об'єднаних Арабських Еміратів, пише Українська правда. Життя.

Чемпіон світу розповів, як розпізнати гарну кав’ярню, яким був його шлях до чемпіонства і чому він не їде з України.

Першу чашку Слава зварив у 7 років, вкравши трохи кави у батьків.

Першу ж "професійну" – у 2012 році в Сумах, коли друг, що працював баристою, попросив підмінити його на роботі.

Спершу Слава відмовився, мовляв, він нічого не вміє, навіть капучино не приготує, але друг запевнив, що таке ніколи не замовляють, достатньо вчасно вимкнути еспресо.

Та зі Славою трапилося інакше – першим його замовленням було саме капучино. І замовила його не абихто, а бариста-чемпіонка України 2010 року Анастасія Солопіхіна.

Вариво Слави дівчину не налякало, навпаки вона запропонувала допомогу – навчити його збивати молоко.

Зараз Слава зі Стасею одружені, вона його тренер і єдина людина, чиї поради він дійсно слухає.

Слава створив "Музей кави", Стася написала красивий текст для презентації – зазвичай вони працюють саме в такому тандемі.

Першим конкурсним напоєм була класична кава – її Слава подавав на підставці, що світилася і крутилася, ніби це дійсно музейний експонат. Цю ж підставку довелося розбирати перед українською митною службою в аеропорту – здалася надто підозрілою.

Друга кава-експонат – дорогоцінний камінь "Рубін Кенії". Досягнути незвичного кольору й ілюзії рухомого піску змогли завдяки додаванню кондитерського золота.

Для цього "скарбу" змайстрували підставку зі скляним куполом – судді мусили вкрасти каву, щоб продегустувати. Але коли вони торкалися до куполу, спрацьовувала сигналізація. За словами Слави, їх такий підхід дуже вразив.

Вариво Слави дівчину не налякало, навпаки вона запропонувала допомогу – навчити його збивати молоко. Зараз Слава зі Стасею одружені, вона його тренер і єдина людина, чиї поради він дійсно слухає.

– Після виступу до мене підходили учасники з інших країн і вітали з перемогою. Але я не знав, чого очікувати, бо не дивився виступи конкурентів – не хотів переживати і накручувати себе, – пояснює Бабич.

Додає, що найбільше хотілося перемогти росіянку.

– Вона була найсильнішим суперником, кількаразова чемпіонка світу – і коли сказали, що друге місце займає Росія, а перше Україна, я заплакав, – ділиться моментом чемпіон.

Конкуренція є скрізь – і чемпіонати з приготування кави не виняток.

Telegram Channel