Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

КАРТОПЛЮ ТРЕБА ПРОРОЩУВАТИ

Відомо, що підготовка картоплі до садіння підвищує життєздатність і енергію проростання. Пророщування прискорює появу сходів на 10—15 днів. Врожай збираємо теж раніше. Найдоступнішими є два способи пророщування: світловий і у вологому середовищі...

Відомо, що підготовка картоплі до садіння підвищує життєздатність і енергію проростання. Пророщування прискорює появу сходів на 10—15 днів. Врожай збираємо теж раніше. Найдоступнішими є два способи пророщування: світловий і у вологому середовищі.
За 30—35 днів до садіння картоплю виймаємо зі сховища і перебираємо, відкидаючи пошкоджені бульби, а тоді розкладаєм в ящики. Перші 10 днів температура повітря у приміщенні, де зберігаються ящики, повинна бути 17—19оС, а в наступні 15—20 днів достатньо і 10—12оС. За таких умов паростки можуть з’явитись на 20—25-ий день. За один-два дні до садіння добре картоплю обпудрити попелом, або обприскати з пульверизатора стимулятором росту — потейтіном. Після такої підготовки бульби можна висаджувати в грунт, коли його температура всього 4 —5оС. Сходи будуть дружними і з’являться на 12—14-ий день (замість 25—28-ого при садінні непророщеними бульбами), а врожай — більшим. Надранню картоплю не нищать колорадські жуки. Коли сходить, вони ще в грунті, а якщо масово вийдуть на поверхню, то шукають молоді і соковиті паростки. Огрубілі стебла картоплі, що знаходяться над землею, очевидно, їх не приваблюють. Якщо хтось проростить своєчасно картоплю, а погода стане на заваді, щоб висадити, то раджу зберігати її в ящиках, засипавши шаром зволоженої старої тирси, стружкою чи торфом. Коли ж проростити картоплю таким способом не вдається, то треба її хоча б прогріти перед садінням протягом 8—10 днів.
Галина УСІЙЧУК. с.Милуші Луцького району.

Від редакції.
Науковці Інституту землеробства і тваринництва Західного регіону рекомендують використовувати для насіння бульби приблизно однакові за розміром і масою — 30—80-грамові. Висаджувати їх краще цілими, бо розрізані швидше вражають хвороби. Оскільки на практиці господарі використовують переполовинені картоплини, то слід брати ті, які важать не менше 25 грамів. Розрізати їх слід за чотири-шість днів до садіння, щоб на місцях розрізу утворилася шкірочка. Обробити можна деревним попелом. У ньому містяться мікроелементи і дезінфікуючі речовини, які сприяють заживленню.
Фермери, котрі займаються вирощуванням картоплі, можуть пророщувати бульби у світлих приміщеннях, розклавши їх у два-три шари на стелажах. Картоплини ранніх сортів мають там лежати 30—40 днів. Температуру слід підтримувати у межах 12—15 градусів. Перекладати бульби — через 8—10 днів.
Telegram Channel