Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Слідчі і судмедексперти Волині домовилися, що робити з небіжчиками, якщо нема судді

Волинь-нова

Слідчі і судмедексперти Волині домовилися, що робити з небіжчиками, якщо нема судді

З 15 березня – нові правила поховання людини. Тепер будь-яку експертизу призначатиме не слідчий, а суддя. Але вона проводитиметься в разі кримінального правопорушення. Якщо людина помирає своєю смертю і на її тілі немає слідів насильництва, можна обійтися без розтину і поховати за старою процедурою.

Набуття чинності нових правок в Кримінальному процесуальному кодексі ускладнює процес поховання. Нагадаємо, із 15 березня 2018 року будь-яку експертизу в кримінальному провадженні призначатимуть лише судді, а не слідчі Нацполіції, чи прокурори, як це було досі. Відтепер інформація про проведення експертиз  з’являтиметься на сайті Єдиного реєстру досудових розслідувань. Про це інформує НСТУ Волинська обласна дирекція

Слідчий виноситиме постанову про судово медичне дослідження, на підставі цього морг прийматиме померлих. Такий алгоритм діятиме на території Волині.

Одне із запитань – скільки чекати на дозвіл поховання і де весь цей час перебуватиме небіжчик. Фахівці обласного бюро судово-медичної експертизи спільно із головним управлінням Нацполіції напрацювали спільний алгоритм.

Начальник слідчого управління ГУ Нацполіції у Волинській області Олександ Лук’янчук повідомив, що буває, у районах немає слідчого судді, чи він у відступці, або не може розглянути дане клопотання з якихось інших причин, виникають проблеми. Родичі звертаються до правоохоронців, щоби якось вплинути. А ми не можемо вплинути. Тому при виникненні таких ситуацій, ми з обласним бюро судово медичної ексерти домовилися діяти так: слідчий виноситиме постанову про судово медичне дослідження, на підставі цього морг прийматиме померлих. Такий алгоритм діятиме на території Волині, запевнив правоохоронець.

Telegram Channel