Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Кіберполіція викрила хакера з Черкащини, який здавав в оренду власні віруси

Розроблений вірус на веб-ресурсі розташовувався на території Російської Федерації.

Департамент комунікації Нацполіції України

Кіберполіція викрила хакера з Черкащини, який здавав в оренду власні віруси

Зловмисник розміщував лінки на завантаження розробленого ним вірусу на російському сайті

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції розкрили українського хакера, який за криптовалюту надавав у користування власноруч створені віруси, пише ТСН.

Як йдеться у повідомленні Нацполіції, хакер у мережі називав себе «AntonShesar» та «Сatona». Він займався створенням та збутом шкідливого програмного забезпечення, призначеного для втручання в роботу серверного обладнання, з подальшим несанкціонованим копіюванням баз даних.

Оперативники з кіберполіції встановили, що 22-річний уродженець Черкаської області на різноманітних хакерських форумах пропонував свої послуги з надання в оренду свого шкідливого ПЗ.

Хакер у мережі називав себе «AntonShesar» та «Сatona». Він займався створенням та збутом шкідливого програмного забезпечення, призначеного для втручання в роботу серверного обладнання, з подальшим несанкціонованим копіюванням баз даних.

З метою конспірації хакер розміщував лінки на завантаження розробленого ним вірусу на веб-ресурсі, що розташовувався на території Російської Федерації, а управління вірусом здійснювалося з використанням віддаленого RDP-протоколу.

Поліцейські провели одночасно три санкціоновані обшуки на території Черкаської та Київської областей. За їх результатами правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, з якої здійснювалося віддалене керування веб-ресурсом та шкідливим програмним забезпеченням.

Крім того, у його помешканні було виявлено дані облікових записів, з використанням яких здійснювалося керування веб-сервером із розміщених на них вірусів. Також виявлено файли з інформацією щодо більш як 5 тисяч скомпрометованих облікових записів. На додаткових носіях інформації виявлено інформацію щодо ще 10 тисяч облікових записів електронних скриньок, доступ до яких було отримано незаконно.

Наразі триває досудове розслідування у межах розпочатого кримінального провадження за ст. 361 (несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж) КК України.

Telegram Channel