Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Його дерево зацвітає писанками

Фолькер Крафт збирав свою великодню колекцію понад півстоліття.

Фото pustunchik.ua.

Його дерево зацвітає писанками

У Європі та Північній Америці існує повір’я, що заєць розмальовує писанки та ховає у саду. Тож батьки напередодні готують корзини з крашанками й подарунками, а після недільної служби діти виявляють «гніздо» пасхального кролика

Великодній заєць як символ родючості і багатства набув популярності в Німеччині з XVI століття, а згодом поширився по всьому світу. Проте в Австралії яйця приносить пасхальний білбі — так намагаються популяризувати знання про цей вид тварин, який перебуває на межі зникнення.

 

Коли Пасха рання, на білому килимі снігу різнобарв’я писанок здається  ще яскравішим і більш урочистим.
Коли Пасха рання, на білому килимі снігу різнобарв’я писанок здається ще яскравішим і більш урочистим.

 

А у прикрашанні дерева великодніми яйцями ніхто не перевершив Фолькера Крафта із німецького містечка Заальфельд. Біля його дому щороку розцвітає писанковим різнобарв’ям незвичайна яблуня. 1965 року Крафт декорував молодий саджанець вісімнадцятьма писанками. Відтоді колекція постійно поповнювалася: дещо чоловік купував сам, щось дарували друзі та родичі, пізніше до його хобі долучилося чи не все місто. Коли ж слава про великодню яблуньку поширилася й за межами Німеччини, Фолькеру стали надсилати розписані яйця з різних куточків планети. Гостинний господар залюбки приймає усіх охочих помилуватися писанковим деревом, екскурсії до унікальної цікавинки безкоштовні. Усі більш як 10 000 пасхальних яєць — справжні, хоч і порожні всередині. Є тут і прості, розфарбовані дитячими руками, і справжні мистецькі витвори.

Усі більш як 10 000 пасхальних яєць — справжні, хоч і порожні всередині. 

А минулоріч перед Великоднем у Чернівцях учасники першого фестивалю–конкурсу «Розквітай, писанко!» представили 49 пасхальних дерев, на яких презентували традиційні писанкові орнаменти та власні витвори. Звісно, це далеко не яблуня Фолькера Крафта, але початок є!

У США писанки використовують у захопливій великодній грі — катанні яєць по похилому газону. Наймасовіші упродовж багатьох літ ці змагання — на території Білого дому за участю президентської родини. До речі, притаманна така забава і нашим поліським районам, але для зручності тут використовують жолобок із листа шиферу.

Надія САВКА.

Telegram Channel