Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Вручення Нобеля з літератури під загрозою

Нобелівська премія з літератури.

Blogspot

Вручення Нобеля з літератури під загрозою

Криза викликана тим, що наприкінці минулого тижня одразу три дійсні члени Шведської королівської академії, яка називає чергового лауреата, подали у відставку.

Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, перебуває на межі самоліквідації. Про це пише Deutsche Welle, передає Читомо.

Видання припускає, що якщо не цього року, то найближчими роками може виявитися так, що вирішувати, кому саме вручатимуть премію, не буде кому.

Криза викликана тим, що наприкінці минулого тижня одразу три дійсні члени Шведської королівської академії, яка називає чергового лауреата, подали у відставку. Це письменник Клас Остергрен, літературознавець К’єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд, відомий, зокрема своєю книжкою про Полтавську битву.

Крім цього, прозаїк Сара Стрідсберг також заявила, що подумує про те, щоб вийти зі Шведської академії. Якщо це дійсно станеться, то, як вважають впливові шведські коментатори, Академія може опинитися на грані розпаду або самоліквідації. Адже із 18 членів Шведської академії залишиться тільки 12.

Така ймовірність дуже реальна, оскільки набирає обертів скандал навколо відомого шведського фотографа і режисера французького походження Жана-Клода Арно. Майже 20 жінок звинуватили його в сексуальних домаганнях.

«Обирають їх всіх довічно, і відставка тут нічого не змінює. Тобто, навіть місця тих, хто вибув, залишаються незайнятими до самої їхньої смерті. Лише потім вони оголошуються вакантними, і живі академіки (і тільки вони) вирішують, хто їх обійме. Але для цього за статутом потрібна більшість у дванадцять голосів. Це значить: якщо ще хтось подасть у відставку, кворум у будь-якому випадку не буде забезпечений», — пояснює видання.

Така ймовірність дуже реальна, оскільки набирає обертів скандал навколо відомого шведського фотографа і режисера французького походження Жана-Клода Арно. Майже 20 жінок звинуватили його в сексуальних домаганнях.

Під час журналістського розслідування з’ясувалося, що деякі проекти Арно фінансувалися з Нобелівського фонду. Для цього потрібна віза Шведської академії, а одним з її членів є дружина Арно, поетеса і драматургиня Катаріна Фростенсон. Крім цього, вона разом із чоловіком є співвласницею культурного центру, який отримував дотації від Академії, тобто, фактично, виплачувала гроші сама собі.

Минулого четверга питання про перебування її в Шведській академії поставили на голосування, але більшість академіків проголосувала проти. Саме цим пояснюється масова відставка членів Шведської академії. Відтак на найближчі дні запланована зустріч секретарки Фростенсон із королем Швеції, який офіційно є «верховним опікуном» Академії.

Telegram Channel