Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
З’явився шанс до осені створити Сошичненську ОТГ

про об’єднання, фінансові вигоди від нього, переваги самостійного господарювання та перспективи розвитку майбутньої громади йшлося під час виїзної консультаці

Волинь-нова

З’явився шанс до осені створити Сошичненську ОТГ

Волинь – у п’ятірці лідерів процесу децентралізації

Лише у Камінь-Каширському районі й досі не створено жодної ОТГ. Утім, схоже, що восени Сошичненська сільська ОТГ таки з’явиться на децентралізаційній мапі області. Півтора роки знадобилося самоврядцям семи сільських рад, що, відповідно до Перспективного плану мають увійти до цієї ОТГ, аби дійти згоди та визначитися з центром громади.

Саме про об’єднання, фінансові вигоди від нього, переваги самостійного господарювання та перспективи розвитку майбутньої громади йшлося під час виїзної консультації, з якою до села Нуйно, на запрошення помічника-консультанта народного депутата, депутата райради Світлани Сидорук, приїхали консультанти Валентин Малиновський, Василь Гром, Тамара Зубенко та виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко. Як відомо, такі заходи в межах проекту ПУЛЬС, який Асоціація втілює за підтримки USAID, є традиційними.

На початку зустрічі виконавчий директор Богдан Самойленко ознайомив присутніх із роботою Асоціації міст України, Волинського РВ АМУ та наголосив, що консультанти проекту ПУЛЬС незалежні від жодної політсили і не мають на меті вказувати громадам, як об’єнуватися та розвиватися. Їхнє завдання – донести правдиву інформацію про децентралізаційну реформу та, за допомогою конкретних цифр, підрахунків та прикладів, показати, що чекає громади після об’єднання.

– Нині має спрацювати єдиний механізм, те, з чим можемо зберегти Україну. Наразі в’явилася можливість зробити децентралізацію і передати частинку влади на місця. На мою думку, роль місцевої влади на їхній території має бути безмежна,– наголосив Гром.

Валентин Малиновський, консультант з юридичних питань АМУ, серед іншого розповів присутнім про цьогорічний розподіл інфраструктурної субвенції для ОТГ, яку деякі з них отримують уже третій рік поспіль, і нагадав, що в 2018-му Камінь-Каширському району, знову не перепало ні копійки, бо тут і досі не спромоглися створити жодної об’єднаної громади. Тож він закликав не вигадувати велосипед, не втрачати часу, не перекроювати Перспективний план, а якнайшвидше провести всі процедури щодо створення Сошичненської ОТГ і вже в жовтні, а в гіршому варіанті хоча б у грудні, провести вибори.

Підтримав колегу і Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ. Він показав присутнім фінансові перспективи для майбутньої ОТГ у якій буде в межах 10 тисяч жителів. Із його слів, Сошичненська ОТГ матиме збалансований бюджет, а у перспективі, приєднавши сусідні сільські ради і розширивши територію, можуть з’явитися і кілька власних мільйонів на розвиток. До речі, наразі фінансовий стан сільрад бажає кращого.

– Нині має спрацювати єдиний механізм, те, з чим можемо зберегти Україну. Наразі в’явилася можливість зробити децентралізацію і передати частинку влади на місця. На мою думку, роль місцевої влади на їхній території має бути безмежна,– наголосив Гром.

Тож вислухавши всі зацікавлені сторони, фахівців, отримавши вичерпні відповіді на запитання щодо децентралізаційних процесів, присутні зійшлися на думці, що знову потрібно ініціювати створення Сошичненської ОТГ. До речі, Ігор Волосюк, сільський голова Сошичненської сільради, планує зробити вже на найближчій сесії.

Тамара ЗУБЕНКО, консультант з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ

Telegram Channel