Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як відзначали 75-річчя створення Колківської республіки

Основними гостями на заході були ветерани ОУН-УПА, їхні родичі і близькі.

Район.Маневичі

Як відзначали 75-річчя створення Колківської республіки

Основними гостями на святі, звичайно, були ветерани ОУН-УПА, їх родичі і близькі. У відзначенні взяли участь голови Маневицької районної державної адміністрації Андрій Линдюк, районної ради Анатолій Мельник, Колківської об’єднаної територіальної громади Олександр Палінкевич, начальник управління внутрішньої політики обласної державної адміністрації Ольга Чубара, представниця Українського інституту національної пам'яті на Волині Леся Бондарук та представники громадських організацій області

Захід розпочали отці Андрій Закидальський та Михайло Мельничук, УПЦ КП, які помолилися за полеглих земляків, що відстоювали незалежність української держави.

Мітинг з нагоди 75-ї річниці утворення «Колківської республіки» відкрили Державним Гімном України. Про це повідомляє Район.Маневичі.

Ведучі Ігор Гончарук та Раїса Квач розповіли, хай і про короткотривалу, але унікальну, по своїй суті, подію – створення та діяльність Колківської Республіки.

Факти, які зачитали ведучі, надав Інститут Національної пам’яті. В них йдеться, що 1943 рік був на Волині періодом найзапеклішої боротьби Української повстанської армії проти нацистів. 7 лютого внаслідок першого організованого наступу УПА від окупантів звільнили містечко Володимирець на Рівненщині. А далі були наступні десятки населених пунктів – містечка Степань, Дубровиця, Деражне, Олика, Цумань, Горохів й околиці.

Становлення Колківської республіки відбувалось у постійному військовому протистоянні з окупантами. Зафіксовано у різний час вісім ворожих нападів на Колківську республіку.

 

У березні 1943 року в містечку Колки нацисти вимордували в Кривому лісі євреїв, попередивши, що це чекає й українців. Відділи УПА здобували Колки двічі – у березні та в травні 1943 року. Наступ у травні був вдалим – три курені УПА під командуванням Миколи Ковтонюка (псевдо Олег) не лише вигнали нацистів із Колок, а звільнили 2,5 тисячі квадратних кілометрів – більшість населених пунктів Маневицького, Рожищенського, Ківерцівського районів Волині та Степанського та Радивилівського районів Рівненщини.

Звільнена від нацистів територія отримала назву Колківська республіка. Містечко Колки стало своєрідною столицею, тут перебував штаб Головнокомандувача УПА Клима Савура. Цивільне управління здійснювали районна і сільська управи, заходами політичної влади керував член ОУН Юрій Шевченко (псевдо – Моряк).

Пропагандистом в політичному проводі ОУН була колківська вчителька, поетеса Галина Рейкіна. Шевченка і Рейкіну за цю діяльність згодом знищило НКВС. Вояки УПА відновили роботу електростанції в Колках, почали діяти адміністрація, мережа шкіл, культурні установи, запрацювали млини, їдальні, пекарні, кравецькі та швецькі майстерні. За довгий період різних окупаційних режимів на Волині після 1919 року українці у час воєнного лихоліття розпочали вільне державницьке життя.

 

Становлення Колківської республіки відбувалось у постійному військовому протистоянні з окупантами. Зафіксовано у різний час вісім ворожих нападів на Колківську республіку. Нацисти намагалися прорватися з боку Тростянця, Голоб, Борович, Маневич і Чорторийська, від Ківерець. Але попереджені розвідкою про рух ворожих колон бійці УПА організовували засідки і оборону сіл, завдаючи ворогу чималих втрат.

Лише у вересні – жовтні 1943 року на цих теренах УПА провела 47 боїв проти німецьких та 57 – проти радянських військ. Повстанцям вдалось знищити більше 1500 німецьких солдат і офіцерів, загони УПА втратили 414 вояків.

Хвилиною мовчання вшанували всіх тих, хто поліг за волю і незалежність нашої держави, та громадськість поклала квіти до пам’ятного знаку «Колківська Республіка».

Лише у вересні – жовтні 1943 року на цих теренах УПА провела 47 боїв проти німецьких та 57 – проти радянських військ. Повстанцям вдалось знищити більше 1500 німецьких солдат і офіцерів, загони УПА втратили 414 вояків.

Ольга Чубара вручила Подяки голови обласної державної адміністрації членам Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура: Кушніру Василю Григоровичу, Кушніруку Ростиславу Григоровичу та Ткачук Марії Іванівні.

Срібним Хрестом Заслуги нагороджений провідник ОУН Берестейської округи Західного краю Північно-західних українських земель Григорій Сало – псевдо «Сушко». Нагороду передала його родичу Анатолію Бернадському Леся Бондарук.

Срібним Хрестом заслуги нагороджена керівник Українського Червоного Хреста Військової округи «Турів» УПА-Північ Любов Гнатюк – псевдо «Біла». Її родину радянська влада вивезла у Сибір і віднайти нікого не вдалося. Представниця Українського інституту національної пам'яті нагороду передала у Волинський краєзнавчий музей.

Блискучу концертну програму подарували усім присутнім працівники культури району. Прозвучали композиції у виконанні Володимир Бобіка «Гей на Півночі, на Волині», Вокального чоловічого ансамблю Колківського СБК «Нам набридли тюремнії грати», «Ой, розвивайся та ти, старий дубе» та «Ой у лісі на полянці», дуету«Світанок» Боровичівського СБК «Нас весна не там зустріла» та «Плакала калина», народного аматорського вокального чоловічого ансамблю «Маневицька Сотня» РБК «В’язанка повстанських пісень».

Telegram Channel