Чи безпечні волинські гриби та ягоди?
Статус радіаційно-ураженої території Волинь отримала в 1991 році після проведення аерогаммаспектрозйомки та наземного обстеження 1316 населених пунктів
За повідомленням обласного лабораторного центру МОЗ, починаючи з 1993 року радіологічними підрозділами санепідслужби здійснювалася дозиметрична паспортизація 167 населених пунктів радіаційно-забруднених територій. В зв’язку зі скороченням фінансування останній раз ця робота проводилася у 2013 році лише в 53 населених пунктах.
Аналіз досліджень за 2017 рік по визначенню вмісту радіонуклідів в продуктах харчування та сировині, питній воді, об’єктах довкілля свідчить про те, що відсоток проб із перевищенням допустимого вмісту цезію-137 збільшився в порівнянні з 2016 роком і становить 3,3 відсотка.
Відомо, що основним джеpелом внутpішнього опpомінення населення на забpуднених теpитоpіях є хаpчові пpодукти місцевого виробництва.
Аналіз досліджень за 2017 рік по визначенню вмісту радіонуклідів в продуктах харчування та сировині, питній воді, об’єктах довкілля свідчить про те, що відсоток проб із перевищенням допустимого вмісту цезію-137 збільшився в порівнянні з 2016 роком і становить 3,3 відсотка. Перевищення вмісту радіонуклідів цезію-137 відмічають в сухих (максимальне — 15900 Бк/кг-- Камінь-Каширський район) та свіжих (максимальне — 3543 Бк/кг.-Маневицький район) дикоростучих грибах. Також реєструються високі показники вмісту цезію-137 в лісових ягодах.
Оксана Кравченко