Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Британська премія The Rathbones Folio Prize оголосила переможця

“Привиди цунамі” (Ghosts Of The Tsunami) Річарда Ллойда Паррі.

'Ghosts Of The Tsunami' By Richard Lloyd Parry

www.npr.org

Британська премія The Rathbones Folio Prize оголосила переможця

У короткому списку «Привиди цунамі» обійшли ще 3 нон-фікшин книжки і 5 художніх

Річард Ллойд Паррі (Richard Lloyd Parry) – іноземний кореспондент таких видань, як  The Independent і The Times, за свої репортажі та статті неодноразово отримував різні професійні нагороди. Він 22 років жив в Токіо в якості іноземного кореспондента, а зараз живе і працює там як редактор азійської редакції TheTimes. Про це повідомляє ЛітАкцент з посиланням на  www.theguardian.com та www.rathbonesfolioprize.com.

У 2011 році, коли в Японії стався величезний землетрус і берег північного сходу країни накрили 35-метрові хвилі цунамі, Річард працював у Токіо. Після цієї трагедії, яка забрала життя майже 19 тисяч людей і стала другою наймасштабнішою трагедію в Японії після бомбардування Нагасакі, репортер шість років працював в Японії над цією темою. Він писав репортажі для світових ЗМІ і паралельно працював над своєю книгою «Привиди цунамі: смерть і життя в зоні японської катастрофи» (Ghosts of the Tsunami: Death and Life in Japan’s Disaster Zone).

У Японії стався величезний землетрус і берег північного сходу країни накрили 35-метрові хвилі цунамі. Після цієї трагедії, яка забрала життя майже 19 тисяч людей і стала другою наймасштабнішою трагедію в Японії після бомбардування Нагасакі, репортер шість років працював в Японії над цією темою.  

Цю книжку називають класикою наративного нон-фікшину, глибоким і майстерним репортажем з місця катастрофи, прикладом якісної літератури факту. Автор досліджує життя після трагедії, збирає історії тих, кому довелося пережити все це. Він досліджує, як травма від катастрофи продовжує проявлятися у химерні та містичні способи. Наприклад, поширеним явищем стали історії про привидів і духів трагедії. Річард Ллойд Паррі записує такі розповіді, наприклад, історію священика, який допомагає людям позбутися духів загиблих під час цунамі, які вселяються в них. Автор намагається розгадати таємниці невеликого села, чия громада зазнала величезних втрат і мучилась від нестерпних таємничих речей. Він описує і досліджує наслідки трагедії і те, як вони проявляються після неї. Що насправді сталося з місцевими дітьми, коли вони чекали на шкільному майданчику, а тим часом цунамі наближалося до них? Чому вчителі не евакуювали їх у безпечне місце? І чому правду так вперто намагалися приховати? У цій книжці – шість років скрупульозної роботи і сотні почутих історій.

У короткому списку The Rathbones Folio Prize «Привиди цунамі» обійшли ще 3 нон-фікшин книжки і 5 художніх. Журі описали книжку Річарда як «болісну і надихаючу». Всього ж  члени журі цієї премії щороку роглядають 60 книжок. Нагорода існує вже п’ять років, і лише останні два на неї можна подавати книжки у жанрі нон-фікшн.

The Rathbones Folio Prize була заснована у 2013 році. Спочатку вона була відома під назвою Folio Prize і The Literature Prize, але в 2016 році у нагороди з’явився новий спонсор – Rathbone Investment Management Ltd, і вона змінила назву. На конкурс можуть подаватися письменники з усього світу, чиї книжки побачили світ англійською мовою. Розмір нагороди становить 20 тисяч фунтів стерлінгів (близько 27 тисяч доларів).

Telegram Channel