Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Любешівцям нагадали, на честь кого названий діючий костел у райцентрі

Пам`ятник Кирилу й Мефодію

Фото з відкритих джерел

Любешівцям нагадали, на честь кого названий діючий костел у райцентрі

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія - творців слов’янської писемності. Цього числа і День слов’янської писемності та культури

Своєю діяльністю Кирило і Мефодій заклали підвалини оригінальної слов’янської писемності й літератури, зокрема болгарської. На сьогодні близько 252 мільйонів людей в Євразії послуговуються кирилицею як національним алфавітом. 1 січня 2007 року, після приєднання Болгарії до Європейського Союзу, кирилиця стала 3-м офіційним алфавітом ЄС - після латини і грецького письма.

В Любешові їхнє ім’я носить нині діючий костел (капуцинів).

Обидва брати канонізовані Східною (православною) Церквою та названі «рівноапостольними», а також причислені до святих Західною (католицькою) Церквою. В 1980 році Папа Іван-Павло ІІ оголосив їх «покровителями» Європи. Болгарська церква встановила день пам'яті Кирила і Мефодія, який згодом став святом національної освіти й культури. У Болгарії запроваджено орден «Кирило і Мефодій» та Міжнародну премію імені братів Кирила і Мефодія – за визначні праці зі староболгаристики і славістики. Ім'я Кирила і Мефодія носила перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство. Кирилу та Мефодію встановлений пам’ятник на головній площі у місті Мукачеве Закарпатської області. На знак вшанування просвітителів копія цього пам’ятника встановлена і в Києві – на території Києво-Печерської лаври біля Дальніх печер. На їхню честь також було названо астероїд 2609.

А в Любешові їхнє ім’я носить нині діючий костел (капуцинів). Тож районна газета «Нове життя» поінформувала своїх читачів про діяльність святих Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності.

Telegram Channel