Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Орден для української літературознавиці

Нагороду вручають за високі досягнння у художній або літературній галузі.

Читомо.

Орден для української літературознавиці

Заступниці директора з розвитку Українського інституту книги Анастасії Левковій вручили Орден мистецтв та літератури Франції

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила журналістка Олеся Яремчук, розповідає портал Читомо.

Звання було присуджене ще в липні минулого року за пропозицією Посольства Франції в Україні. Нагородою відзначили внесок Левкової у царині культурної модерації, обговоренні ідей та книговидавничої справи. Нею Франція визнала внесок журналістки у поширення французької мови та культури.

Проте вручили орден аж 1 червня цього року, під час Книжкового Арсеналу. Нагороду Анастасія отримала з рук Надзвичайної та Повноважної Посолки Франції в Україні Ізабель Дюмон.

 Нагороду Анастасія отримала з рук Надзвичайної та Повноважної Посолки Франції в Україні Ізабель Дюмон

У своїй промові Левкова зазначила: «Як людина, яка працює в державній установі — Українському інституті книги — я розумію, наскільки важливо для держави відзначати промоутерів своєї культури за кордоном. Адже, зважаючи на роль культурної дипломатії, ці промоутери є амбасадорами країни — неофіційними, але дуже важливими. Цією нагородою Франція показує, що вона шанує і підтримує своїх промоутерів… Маю надію, що новостворені державні культурні інституції — Український інститут книги, Український інститут, Культурний фонд — колись спроможуться відзначати промоутерів української культури за кордоном».

Анастасія Левкова — літературознавиця, журналістка, заступниця директора з розвитку Українського інституту книги. Кураторка проекту «Приватна урбаністика» на сайті «Тиждень.ua» (tyzhden.ua), ведуча «Радіокнигарні з Анастасією Левковою» на кримськотатарському радіо «Хаят». Авторка колонок, статей, інтерв’ю у виданнях «Тиждень», «ЛітАкцент» та ін.

Орден Мистецтв та літератури (L’Ordre des Arts et des Lettres) — відомча нагорода Франції, що перебуває у веденні Міністерства культури Франції. Також використовують інший варіант перекладу назви нагороди: Орден Мистецтв та (витонченої) словесності. Орден був заснований декретом 1957 року з метою винагороди «осіб, що відзначилися своїми досягненнями в художній або літературній галузі або вкладом, який вони внесли у поширення мистецтва та літератури у Франції і у світі».

Серед кавалерів Ордену: Вільям Барроуз, Жан-Поль Бельмондо, Девід Бові, Рей Бредбері, Вацлав Гавел, Ален Делон, Умберто Еко, Шон Коннері, Елізабет Тейлор, Жан Рено, Брюс Вілліс, Леонардо ді Капріо, Серж Лифар та ін.

Telegram Channel