Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Це не гра. Активісти і митці у всьому світі борються за життя Сенцова напередодні російського Мундіалю

ТСН

Це не гра. Активісти і митці у всьому світі борються за життя Сенцова напередодні російського Мундіалю

Кримський режисер за місяць до початку турніру відмовився від їжі: він вимагає відпустити усіх українських політв'язнів, яких незаконно утримує путінський режим

14 червня у Росії стартує Чемпіонат світу з футболу. Подібні спортивні події виходять за рамки змагань на аренах: часто вони супроводжуються скандалами всередині країни. Згадати хоча б минулий турнір у Бразилії, який минав під протести місцевого населення через смерті на будівельних майданчиках спорткомплексів. Про це повідомляє ТСН.

Для України Мундіаль, який відбуватиметься на території країни-агресора, має своє значення. На офіційному рівні держава трактує цей захід як один із інструментів російської пропаганди. Зокрема, про це заявляв президент Петро Порошенко.

14 червня у Росії стартує Чемпіонат світу з футболу. Подібні спортивні події виходять за рамки змагань на аренах: часто вони супроводжуються скандалами всередині країни. Згадати хоча б минулий турнір у Бразилії, який минав під протести місцевого населення через смерті на будівельних майданчиках спорткомплексів.

“Це не має нічого спільного зі спортом. Це – питання геополітики”, - говорив він у травні в інтерв’ю німецькому виданню Focus і наголошував, що Росія використає цю подію, “аби хоч трохи відбілити заплямовану репутацію”.

На дипломатичному рівні змагання, крім України, вирішили бойкотувати Фінляндія, Австралія, Японія, Данія, Ісландія, Велика Британія, Польща, Швеція.

Надання права проводити змагання подібного рівня - це не лише справа грошей чи бажання популяризації спорту. І стосується вона не тільки суто спортивних організацій, таких як МОК чи ФІФА. У глобальному значенні це ще й визнання країни-господаря як повноправного члена світової спільноти. Певною мірою це є винагородою, оскільки за право приймати чемпіонати борються кілька країн.

Тим часом Росія продовжує військову кампанію на Донбасі, тримає в окупації Крим, а у тюрмах - десятки українських бранців за сфальсифікованими справами. Попри це, світ готується до “свята футболу”.

Ця ситуація стала поштовхом для українських митців ввести у нібито лише спортивний дискурс питання визволення українських заручників. Зокрема, режисера Олега Сенцова, який голодує від 14 травня в колонії за полярним колом. Він домагається визволення усіх бранців Кремля. Уже більше 80 днів голодує інший кримчанин - Володимир Балух.

Художник Андрій Єрмоленко зробив серію так званих “антибанерів” до ЧС-2018, показавши своє бачення цього чемпіонату через війну на Донбасі та в Сирії. Картинки з футбольного поля він окривавлює, відсилаючи до злочинів, які скоїла Росія на полях битви. Так, “футболіст” в нього збиває малазійський літак, а “зелений чоловічок” охороняє ворота.

Telegram Channel