Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Помер Стів Дітко - співавтор «людини-павука», син українських іммігрантів

Стів Дітко

Фото із вільних джерел

Помер Стів Дітко - співавтор «людини-павука», син українських іммігрантів

Американський ілюстратор українського походження помер у віці 90 років у Нью-Йорку, підтвердили у поліції. Чоловіка знайшли непритомним у його квартирі на Мангеттені іще 29 червня

Захоплення, успадковане від українського батька

Стів Дітко виріс в сім'ї іммігрантів, офіційно - чехословацьких, та фактично - українських, інформує ВВС. Батьки Стіва походили із колишньої Австро-Угорської імперії, на території якої у 1918 році утворилася Чехословаччина, тож у американських переписах населення родина вказувала за походження саме цю країну. Хоча біографи Дітка говорять, що фактично батьки були українцями, на що, зокрема, вказує і їхнє прізвище.

"Стів Дітко був одним із найбільш неймовірних творців в історії коміксів і показав нас, що герой - у кожному з нас", - прокоментували його смерть у DC.

Батько Стіва - Стівен Дітко-старший - був талановитим теслею і працював на металургічному заводі, матір Анна - домогосподаркою. Стівен-молодший був другою дитиною у сім'ї, мав двох сестер - старшу Анну Марію і молодшу Елізабет і молодшого брата Патрика.

Захоплення коміксами Стів успадкував саме від батька, любителя газетних розділів із коміксами, зокрема, "Принца Веліанта" ілюстратора Гала Фостера. Великий вплив на Стіва, чий талант розкрився ще у дитинстві, справив "батько" сучасного графічного роману Вілл Айснер.

Закінчивши школу міста Джонстаун, штат Пенсильванія, у 1945 році Стів одразу пішов до армії, де його відправили служити у повоєнну Німеччину. Одразу після завершення служби він вступив до нью-йоркської Школи мультиплікаторів та ілюстраторів (нині - Школа візуальних мистецтв у Нью-Йорку). Там він потрапив на навчання до одного із творців "Бетмена" - Джеррі Робінсона.

Через кілька років після випуску, у 1956 році, Стів Дітко почав співпрацювати із компанією Atlas Comics, яка пізніше стане Marvel Comics - гігантом ринку графічних коміксів.

Творець "людини-павука" і доктора Стренджа

Саме у Marvel Comics Дітко здобув собі визнання, працюючи разом із директором компанії Стеном Лі над коміксами на кшталт "Людини-павука" і "Доктора Стренджа".

Усе життя уникав публічності і наполягав, аби увага була прикута саме до його творінь, а не до особистого життя. 

Ідея підлітка-супергероя із павучими силами спала на думку Лі, проте саме Дітко намалював його впізнаваний червоно-синій костюм і "прикріпив" до його зап'ясть павутиння.

Дітку ж належить створення образу Доктора Стренджа, колишнього нейрохірурга і верховного мага Землі, якого у нещодавній екранізації коміксу зіграв британський актор Бенедикт Камбербетч.

Проте у 1966 році Дітко довелося залишити Marvel Comics, за чутками - через розбіжності у поглядах зі Стеном Лі. Дітко пішов працювати у DC Comics, де створив персонажа світу DC - Кріпера. Упродовж своєї подальшої кар'єри Дітко іще час від часу повертався до роботи із Marvel Comics.

Усе життя уникав публічності і наполягав, аби увага була прикута саме до його творінь, а не до особистого життя. У 1990 році Стів Дітко потрапи до Зали слави Джека Кірбі - це престижне звання в галузі коміксів, яке присуджується премією Гарві.

"Стів Дітко був одним із найбільш неймовірних творців в історії коміксів і показав нас, що герой - у кожному з нас", - прокоментували його смерть у DC.

"Стів Дітко був вірний своїм ідеалам. У нього був власний погляд на все, і він подарував нам унікальні способи бачити. Його часто копіювали. Та йому ніколи не було рівних. Я знаю, що завдяки ньому я став іншим", - написав про Стіва Дітка британський письменник-фантаст Ніл Ґейнман.

Telegram Channel