
Не лише дуже смачна ягода, а ще й неймовірно корисна!
Нацпарк «Цуманська пуща» відкрив секрети лікування чорничним медом
Їсти чорниці — не знати дороги до аптеки
Чорниця звичайна або черниця, борівка, чорні ягоди, чорничник, у Карпатах — афина, яфина, яфин — кущик до 0,5 м висоти з синьочорними їстівними ягодами; росте по лісах, утворюючи надґрунтове вкриття, нагадує КНПП "Цуманська пуща".
Цвіте у травні — червні. Плід — куляста чорна ягода, достигає у червні — липні. Рослина поширена у флорі Цуманської пущі.
Чорницю використовують в харчовій промисловості (для виробництва сиропів, соків, морсів, варення, джемів, наповнювачів, харчових барвників).
З ягід чорниці роблять вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний колір.
Чорниця відноситься до дуже добрих медоносів, що дає багато нектару. Чорничний мед дуже ароматний, приємного смаку, червонуватого кольору.
Чорниця відноситься до дуже добрих медоносів, що дає багато нектару. Чорничний мед дуже ароматний, приємного смаку, червонуватого кольору.
Плоди чорниці звичайної містять цілий комплекс вітамінів (А, В, С, РР) та інших корисних речовин.
Вживання ягід чорниці покращує кровообіг у сітківці ока, загострює нічний зір. Велике значення ягоди чорниці мають в нормалізації процесів обміну речовин, лікуванні подагри і ревматизму запаленні слизових оболонок носоглотки.
Збирають плоди та листя. Зібрані плоди сушать на відкритому повітрі, у сушарках або печах при температурі, не вищій 50-60°, розстилаючи тонким шаром на папері, тканині або решетах.
Листки збирають в період цвітіння, сушать у тіні або на горищах.
