Господарство "ЕКО-ТУР" було створене майже десять років тому родиною Аршуліків.
З волинської картоплі виготовляють чіпси
У фермерському господарстві «ЕКО-ТУР» відбувся День поля
Кажуть, що картопля – це другий хліб. Але, щоб мати цього продукту в достатній кількості, а ще, насамперед, якісного, вирощеного з дотриманням всіх технологій, потрібна немала і кропітка праця. У цьому переконалися учасники Дня поля, що відбувся останнього серпневого дня на базі фермерського господарства «ЕКО-ТУР», яке обробляє землі у селі Усичівські Будки Луцького району. Господарство було створене майже десять років тому родиною Аршуліків і з кожним роком успішно заявляє про себе на ринку праці. Сьогодні його очолює молодий картопляр Василь Аршулік, який і був одним із організаторів цього цікавого заходу.
День поля розпочався з теоретичної частини – конференції на тему: «Переробка картоплі та правильний вибір сортів – ключові складові успішного бізнесу картоплярської галузі». У її роботі взяв участь директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко, координатор проекту «Ключ до успіху» Наталія Козак, представники Волинської сільськогосподарської дорадчої служби, члени новостореного сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу виробників картоплі, представники селекційних компаній та установ по виведенню сортів картоплі (Інституту картоплярства УААН; ТОВ «Агріко Україна», представництво компанії «Агріко», Нідерланди; компанія «Європлант», Німеччина; ТзОВ «Норіка-Україна», представництво компанії «Норіка» в Україні, Німеччина; ТОВ «НZPC» в Україні, Нідерланди), партнерів-підприємств по переробці картоплі та поставці обладнання для переробки і зберігання картоплі (ТзОВ «Чіпси ЛЮКС», виробник чіпсів в Україні; ТДВ «Оранський крохмальний завод»; представник групи нідерландських лідерів – виробників обладнання), головний спеціаліст управління агропромислового розвитку Луцької РДА Ігор Вишницький, картоплярі не тільки з Волині, але й інших регіонів України.
Учасники побачили селекційні ділянки картоплі 54 сортів п'яти провідних селекційних фірм світу, зокрема за напрямками – продовольче використання, переробка картоплі на крохмаль, виробництво чіпсів та фрі.
Теоретичну частину зустрічі розпочав Юрій Горбенко, який привітав учасників з гарною подією, зауваживши, що кожен із них безперечно почерпне для себе щось корисне. Про перспективи розвитку картоплярського сілськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Волинська картопля» розповів член кооперативу Анатолій Аршулік, зазначив співпрацю з аграріями інших країн, зокрема Нідерландів та Німеччини.
Фермерське господарство налагоджує співпрацю з ТзОВ «Чіпси ЛЮКС», представник якого Мирон Іванів надав інформацію про виробництво чіпсів. На ринку вони уже 15 років і за цей час на чіпси перероблено більше мільйона тонн української картоплі. Про обладнання та зберігання картоплі розповів представник ТзОВ «Толсма Україна» Олесь Капітанчук.
Почути – добре, а швидше побачити вирощене на власні очі хотілося кожному. І ось картоплярі у мальовничому куточку, де лад дає фермерське господарство. Картопля рівненькими рядками вражала гарною врожайністю. Видно, що була доглянута, під час вирощування господарі дотримувалися всіх технологій. Василь Аршулік цікаво розповідав про кожен сорт української селекції, таких як Родинна, темно-фіолетова Солоха, середньопізня Хортиця, м’якуш якої червоного кольору, середньостиглі – новий сорт Княгиня, Фотинія та інші. Представники селекційних установ представляли сорти зарубіжних селекцій, зокрема, надранній сорт Рів’єра, Арізона, Мадлен, Констанс тощо.
Учасники побачили селекційні ділянки картоплі 54 сортів п'яти провідних селекційних фірм світу, зокрема за напрямками – продовольче використання, переробка картоплі на крохмаль, виробництво чіпсів та фрі.
Ніна КОСТРУБА
