Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Чернівцях влаштували концерт з нагоди 48-ї річниці першого виконання «Червоної рути»

Уперше "Червону руту" Володимир Івасюк виконав в дуеті з Оленою Кузнецовою 13 вересня 1970 року на Театральній площі Чернівців.

Молодий буковинець

У Чернівцях влаштували концерт з нагоди 48-ї річниці першого виконання «Червоної рути»

Уперше ця пісня прозвучала 13 вересня 1970-го в прямому ефірі Чернівецького телебачення у програмі "Камертон доброго настрою", яку транслювали на всю Україну. Заспівав її дует – автор пісні, композитор Володимир Івасюк і викладач музичного училища Олена Кузнецова

З нагоди першого виконання пісень "Червона рута" і "Водограй" на Театральній площі у Чернівцях відбулося свято української пісні. У концерті взяли участь духовий вокально-інструментальний ансамбль обласної філармонії "Буковина", міські дитячі колективи, професійні виконавці. Звучали мелодії відомих композицій, пісні Володимира Івасюка, повідомляє Молодий буковинець.

 

– Я ще не народилася, коли прозвучала "Червона рута". Але моя бабуся Марія розповідала, що вона була присутня під час зйомок передачі, бачила Володимира Івасюка, – розповіла студентка ЧНУ Юля. – Коли я була маленькою, бабуся часто наспівувала мені цю пісню, тому я знаю слова.

Олена Кузнецова згадувала, що напередодні запису "Червоної рути" Володимир Івасюк і звукорежисер Василь Стріхович прийшли до неї додому опівночі. Бо студія весь день була зайнята і записувати пісню могли лише так пізно. Працювали всю ніч. А під ранок усією компанією пішли відсвяткувати цю подію у парк.

Марію Соколовську всі називали Мусею. Вона навчалася з Володимиром Івасюком в одній групі медінституту. Ймовірно, що він закохався в неї. Якось ми з Марією пили чай у неї на кухні. Раптом вона запитала: "Хочеш, покажу щось цікаве?". І простягнула листок паперу, на якому були слова пісні "Червона рута" з автографом Івасюка і присвятою : "Мусі від Володі. 15.9.70. ІІІ пара. Лекція по дермі".

Про те, як Володимир Івасюк написав "Червону руту", розповідала його сестра Галина: "У 1969 році, перебуваючи разом із батьком у фольклорній експедиції в селі Розтоки на Путильщині, Володя почув від місцевих гуцулів легенду про таємничу квітку, яка дуже рідко зацвітає червоним кольором. Під враженням він написав слова, а потім і мелодію. Спочатку пісня називалася "Чарлена рута", як говорять на Буковині, а потім брат перейменував її на "червону". Уперше він виконав її в дуеті з викладачкою музучилища Оленою Кузнецовою 13 вересня 1970 року на Театральній площі. "Червона рута" стала піснею року-1971. Тоді її виконало знамените тріо – Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і Володя. За цю пісню він отримав приз – сувенірний грамофон".

Багато років залишалося загадкою, кому композитор присвятив слова: "Ти признайся мені, звідки в тебе ті чари". Відкрив таємницю тернопільський журналіст Роман Островський. Він розповів: "Мою однокласницю Марію Соколовську всі називали Мусею. Вона навчалася з Володимиром Івасюком в одній групі медінституту. Ймовірно, що він закохався в неї. Якось ми з Марією пили чай у неї на кухні. Раптом вона запитала: "Хочеш, покажу щось цікаве?". І простягнула листок паперу, на якому були слова пісні "Червона рута" з автографом Івасюка і присвятою : "Мусі від Володі. 15.9.70. ІІІ пара. Лекція по дермі".

 
Telegram Channel